BBC'nin edindiği bilgilere göre, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırısını durdurması halinde Hamas roket atışlarına son verme önerisinde bulundu.

BBC'ye konuşan Hamas'tan bir kaynak, Mısır istihbarat servisi yetkilileri aracılığıyla ateşkes olanağı doğduğunu ve "birkaç saat içerisinde ateşkes anlaşmasının ilan edileceğini" söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, grupla Mısırlı yetkililer arasındaki "yoğun irtibat"ın Hamas ve İsrail arasında yeni bir ateşkes anlaşmasına varılmasında başarıyla sonuçlandığını ve ateşkesin birkaç saat içinde açıklanacağını söyledi.

Kaynak, İsrail'in hava saldırısını durduracağına dair güvence vermesi halinde Hamas'ın roket atışlarına son vermeye hazır olduğunu ifade etti.

Son günlerde Gazze'den İsrail'e çok sayıda roket atılırken İsrail buna hava saldırılarıyla cevap verdi.

FİLİSTİNLİ GENCİN CENAZESİ BUGÜN

Öte yandan öldürülen Filistinli, gencin cenaze töreni öncesi Doğu Kudüs'te tansiyon hayli yüksek.

17 yaşındaki Muhammed Ebu Hüdayr'ın kaçırılıp öldürülmesini takiben iki gündür Filistinlilerle İsrail polisi arasında çatışmalar yaşanıyor. Cinayetin nedeniyle ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken olayın üç İsrailli gencin öldürülmesinin intikamı olarak gerçekleştirildiği iddiaları mevcut.

Hüdayr'ın dün kaldırılması beklenen cenazesinin ertelenmesi tansiyonu daha da yükseltti. Polis, cenazenin Cuma namazından sonra ailesine teslim edileceğini açıkladı.

İSRAİL: 'TOP HAMAS'TA'

İsrailli bir güvenlik yetkilisi ise "topun Hamas sahasında olduğunu ve sükunete sükunetle karşılık verileceğini" ifade ederek aksi takdirde Hamas'a yönelik ağır saldırı olacağını söyledi. Yetkili, "Mesajımız açık ve net bir şekilde iletildi. Eğer onlar tek taraflı ateşkes ilan eder de ortalık sakinleşirse ne âlâ" dedi.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri dün akşam yaptığı açıklamada, Mısırlı yetkililerin Gazze Şeridi'nde tırmanmakta olan gerginliğe son vermek amacıyla Hamas liderleriyle irtibata geçtiğini söyledi.

Zuhri, Hamas'ın ise Mısırlı yetkililere gerginliğin tırmanmasını istemediklerini ve bundan İsrail'in sorumlu olduğunu söylediğini vurguladı.

'GERGİNLİK AZALDI'

Kudüs'te bulunan BBC muhabiri Kevin Connolly Mısır askeri istihbaratının kriz dönemlerinde sık sık İsrail ve Hamas arasındaki iletişim kanalı sağladığını söylüyor.

BBC'nin Gazze'de bulunan muhabiri Rushi Abualouf, Hamas ve Mısır arasındaki iletişimlerin sahadaki gerginliği azaltmış göründüğünü söylüyor.

Abualouf güney İsrail'e atılan roket sayısının düştüğünü ve İsrail'in yeni bir hava saldırısı gerçekleştirmediğini söylüyor.

İsrail dün, Gazze Şeridi'ndeki birliklerine takviye kuvvet göndermeye başlamıştı. Yapılan açıklamada, bölgeye giden takviye güçlerin Filistinli militanların havan topu ve roketatarlarla gerçekleştirdiği taciz ateşlerine yanıt olduğu belirtilmişti.

Yaklaşık iki haftadır kayıp olan İsrailli üç genç hafta başında ölü bulunmuştu.

İsrail, olayla ilgili Hamas'ı suçlarken Hamas iddiaları reddetmişti. (BBC Türkçe)