İsrail'in, Hamas ile arasında ateşkes sağlanması girişimlerine şans tanımak amacıyla Gazze'de kara harekâtı planını geçici olarak askıya aldığı bildiriliyor.

İsrail'in, Mısır öncülüğündeki barış görüşmelerinin bir sonuç vermesi için Perşembe gününe kadar süre tanıdığı anlaşılıyor.

110'DAN FAZLA FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

Gazze operasyonu, geçen Çarşamba günü Hamas'ın askeri komutanının öldürülmesiyle başlamış ve İsrail bölgeden yöneltilen roket saldırılarına son verilmesinin amaçlandığını bildirmişti.

Şimdiye kadarki çatışmalarda 110'dan fazla Filistinli öldü. İsrail'deyse 3 kişi öldü.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik askeri operasyonunda yedinci güne girilirken, ateşkes sağlanması için görüşmeler yoğunlaşıyor.

İSRAİL, MISIR'IN ATEŞKES TEKLİFİNİ GÖRÜŞTÜ

Gece boyunca Gazze'de patlamalar meydana geldiğini, Hamas'ın ve diğer Filistinli grupların roket fırlattığı İsrail'in güney kentlerinde siren sesleri duyulduğunu bildiren bölgedeki muhabirler, buna rağmen durumun önceki günlere göre sakin olduğuna dikkat çekiyor.

İsrail kabinesi gece boyunca Mısır'ın sunduğu ateşkes teklifini görüştü. İsrail güçleri sınır bölgesine sevkedildi.

CLİNTON İSRAİL'E GİDİYOR

İsrail görüşmelerin başarılı sonuç vermesini istediği, ama bir yandan da 'Gazze'ye girmeye de hazırız' görüşünde olduğu söyleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bugün kriz konusunda görüşmelerde bulunmak üzere İsrail'e gidiyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, bugün Kahire'de. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi ile görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenleyen Genel Sekreter, çatışmalara derhal son verilmesi çağrısında bulundu. Ban Ki-moon daha sonra İsrail'e geçecek.

DAVUTOĞLU VE ARAP BİRLİĞİ DE GAZZE'YE GİDECEK

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Arap Birliği üyesi 11 ülkenin dışişleri bakanları ise Gazze'yi ziyaret edecek.

Davutoğlu, Ankara'dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, "İsrail saldırılarının bir an önce durması için yapılması gereken her şeyi yapmaya hazırız. Dolaylı görüşmeler devam ediyor. Tüm taraflarla temasımız açıktır. Özellikle Mısır'la çok yakın bir işbirliği içindeyiz. Bu işbirliği Orta Doğu'daki barış hamlelerine ivme katacaktır." dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin de taraflara ateşkes ilan ederek Gazze'de insani yardım faaliyetlerinin önünü açması için çağrıda bulunması bekleniyor.

MISIR İSTİHBARATININ GÖRÜŞMELERİ DÖNÜM NOKTASINDA

Kahire'de Mısır istihbaratı aracılığıyla İsrail ve Hamas yetkilileri arasında sürdürülen görüşmelerin dönüm noktasında olduğu da söylenirken, masada, Gazze'den roket fırlatılmasının sona erdirilmesi ve Filistin'in bu bölgesine yönelik ablukanın hafifletilmesi gibi konular var.

İSRAİL: GAZZE 900 FÜZE ATTI

İslami Cihad'ın bir komutanının, içinde medya kuruluşu bürolarının da olduğu bir binaya düzenlenen hava saldırısında öldüğü belirtiliyor.

Gazze'nin kuzeyindeki bir saldırıda ise bir çift ile küçük yaştaki 2 çocukları can verdi.

İsrail ordusuna göre son 6 günde Gazze'den İsrail'e 900'e yakın füze atıldı, bunlardan 300 kadarı füze savunma sistemi Demir Kubbe tarafından imha edildi.

MURSİ: İSRAİL SALDIRILARININ BUGÜN SONA ERMESİNİ BEKLİYORUM

Son gelen bilgilere göre ise Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, "İsrail'in saldırılarının bugün sona ermesini bekliyorum" açıklamasında bulunduğu öğrenildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Hamas'ın İsrail'e roket saldırılarını durdurması" çağrısı yenilenirken, krizin çözülmesine Mısır'ın yardımcı olabileceği vurgulanmıştı.

HAMAS 2007'DE SEÇİMLE BAŞA GELMİŞTİ

İsrail, ABD ve AB'nin terör örgütleri listesinde yer alan Hamas, Gazze Şeridi'nde 2007 yılında seçimle işbaşına geldi.

Bölgeden 2005 yılında çekilen İsrail, deniz ve kara ablukasını sürdürüyor. (bbc/ntvmsnbc)