İsrail Güvenlik Güçleri, Suriye'deki hedeflerin tankla "doğrudan vurulduğunu" açıkladı.

Saldırının, İsrail kontrolündeki Golan tepelerine isabet eden Suriye'ye ait havan toplarına misilleme olarak gerçekleştirildiği de bildirildi.

Bu, İsrail'in Suriye'yi iki gün içinde ikinci kez vuruşu. İsrail güçleri, dün de, Golan'a isabet eden havan toplarına misilleme olarak Suriye ordusuna yakın bir bölgeye 'uyarı ateşi' açmıştı.

39 YIL SONRA İLK KEZ

İsrailli bir askeri yetkili, dün devlet radyosundan yaptığı açıklamada, "Kısa bir süre önce, Suriye'de yaşanan iç çatışma sırasında, Golan tepelerinde İsrail-Suriye sınırına komşu bir İsrail Savunma Güçleri (IDF) karakoluna havan topu isabet etti. Buna cevaben, IDF askerleri Suriye'ye uyarı ateşi açtı" diye konuşmuştu.

İsrail dünkü saldırıyla Suriye'ye 39 yıl sonra, yeni 1973 yılındaki Yom Kippur Savaşı'ndan bu yana ilk kez resmi olarak ateş açmış oldu.

NETANYAHU: YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, dünkü olay sonrası Bakanlar Kurulu’nda yaptığı açıklamada, Suriye ile sınırda cereyan eden olayları yakından takip ettiklerini ve herhangi bir gelişme için hazır olduklarını söylemişti.

İSRAİL'E KARŞILIK VERİLECEK

Suriye güçleri ile Suriyeli rejim muhalifleri arasındaki çatışmalar nedeniyle, Golan'a bir süredir tesadüfen havan topları isabet ediyordu.

Bu havan toplarının İsrail'e ait bir koloniye isabet etmesi üzerine konuşan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, benzer bir olay tekrarlanırsa İsrail'in karşılık vereceğini belirtmişti.

BM YILLARDIR TAMPON BÖLGEDE

Suriye'nin güneybatı, İsrail'in kuzeydoğu ucundaki Golan Tepeleri, 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan beri İsrail işgali altında.

Bu işgal sebebiyle, o tarihten bu yana Birleşmiş Milletler'e ait bir silahsız gözetleme gücü, iki ülke arasındaki tampon bölgede, çıkabilecek herhangi bir gerginliğe engel olabilmek için görev yapıyor.