İsrail cezaevlerindeki kötü koşulları protesto eden 1,500 Filistinli mahkumun açlık grevi eylemleri sürüyor. Açlık grevinin 74. gününde bulunan iki kişinin sağlık durumlarının son derece kötü olduğunu bildiren insan hakları kuruluşları uluslararası kurumlara acil olarak müdahil olma çağrısında bulundu.

 

İsrail İnsan Hakları için Doktorlar örgütünden Hadas Ziv’in yaptığı açıklamaya göre ülkedeki birçok cezaevindeki açlık grevi eylemcileri artık kritik aşamaya girmiş durumda. Eylemin 72. günündeki iki Filistinli tutsağın durumuna dikkat çeken Ziv, yakın bir gelecekte ölümlerin yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

 

Ziv ayrıca birçok cezaevinde kurumlarına bağlı doktorların inceleme yapmasının engellendiğini ve eylemcilerin sağlık durumu konusunda bilgi sahibi olamadıklarını da söyledi.

 

Eyleme öncülük yapan ve İsrail’in kendilerini mahkeme çıkarmadan cezaevinde tuttuğunu ifade eden Bilal Diyab ve Tahir Halahleh adlı iki Filistinli tutsak 74 gün önce açlık grevine başlamış eyleme 17 Nisan tarihinden sonra tüm cezaevlerindeki 1500’den fazla Filistinli katılmıştı.

 

İsrail medyasında dün çıkan haberlere göre Mısır’da hükümet açlık grevlerinin bitirilmesi için İsrail ile tutuklular arasında arabuculuculuk rolünü üstlendi. Associated Press haber ajansına açıklamada bulunan adının açıklanmasını istemeyen yetkili görüşmeleri doğruladı ama konunun hassasiyeti nedeniyle daha fazla bilgi veremeyeceğini ifade etti.

 

İsrail’de hükümet genelde tutukluları açlık grevi eylemlerine karşı dikkate alan bir yaklaşım sergiliyor. Geçtiğimiz Nisan ayında 66 gün açlık grevi yapan Kadir Adnan adlı bir Filistinli tutsak eylemi sonucu serbest bırakılmıştı. Başka bir tutsak Hana El Şalabi de haftalarca açlık grevinde kaldı ve Gazze Şeridi’ne sınır dışı edildi. (ANF)