İsrail gösteri yapacak diye 300 kişiyi Tel Aviv’e almadı

İsrail, Yunanistan’dan hareket etmeye çalışan Özgürlük Filosu’na paralel olarak bu hafta sonu gösteri yapmayı planladığını iddia ettiği 300 kişiye ülkeye giriş izni vermedi.

İsrail’in kara listeye aldığı Tel Aviv’e biletli 300 kişi Paris Charles de Gaulle ve Brüksel havaalanlarında uçağa alınmadı.

Tel Aviv yönetiminin ‘Filistin aktivisti’ ilan ettiği yolcuların çoğu bu iddiayı kabul etmiyor:

“Herhangi geçerli bir neden olmadan uçağa binmemiz engellendi. Görünen o ki İsrailli yetkililer bu yaptıkları keyfi listeyi tüm havayolu şirketlerine iletmişler. Ve bu listedekiler şimdi uçamıyor.”

Havayolu kurallarına göre taşıdıkları yolcular varış ülkesine alınmadığı takdirde onları ücretsiz olarak geri götürme zorunluluğu bulunan şirketler de çareyi yolcuları uçağa almamakta buldu. Ancak Swiss Air ve Brüksel Havayolları şirketleri de kızgın yolcuların protestolarından nasibini aldı.

Havaalanında bekleyenlerin arasında kendini aktivist ilan edenler de vardı. ‘Filistin’e Hoşgeldiniz’ Misyonu’nun sözcüsü Nadine, ne olursa olsun bu durumla kamuyounun dikkatini çekmeyi başardıklarını düşünüyor:

“Tel Aviv’deki İsrailliler bile bizim ülkeye alınmamız için gösteri yapıyor. Neden bizim gelmemizi istemiyorsunuz? Ancak yine de amacımıza ulaştığımızı düşünüyorum bu sayede sadece Gazze’nin değil tüm Filistin’in kuşatma altına olduğunu gösterdik.”

İsrail yönetimi her duruma karşın Tel Aviv havaalanında güvenlik önlemlerini arttırdı.

Filistin’e destek grupları internet sitelerinde dünyanın her yerinden insanları 8 Temmuz’da İsrail’de buluşup Tel Aviv yönetimine karşı gösteri yapmaya çağırmıştı.

İSRAİL BEN-GURİON’DA DA GÖZ AÇTIRMADI

Gazze ablukasını "havadan" delmeye çalışan onlarca eylemci Ben-Gurion havalimanında gözaltına alındı.

İsrail üzerinden Batı Şeria topraklarına geçmek amacındaki onlarca aktivist, havalimanından çıkamadı.

İsrail’in karşı yöndeki tüm çabalarına rağmen inmeyi başaranların büyük çoğunluğu polisi aşamadı.

Ynet haber sitesine göre Belçika, Fransa, İspanya, Almanya, Hollanda ve ABD vatandaşı olduğu bildirilen 64 kişi gözaltına alındı.

Ben-Gurion’a aktivistleri karşılamak ve "Filistin’e hoşgeldiniz" demek üzere giden İsrailli "Duvar karşıtı Anarşistler" örgütü üyelerinden 5’i de gözaltına alınmıştı.

İsrailli bir aktivist, ellerinde "Filistin’e Hoşgeldiniz" yazılı pankartlar bulunan ve bazıları Filistin bayrağı taşıyan aktivistlerin, resmi ve sivil giyinmiş emniyet güçleri tarafından engellendiğini ve yaka paça terminal dışına sürüklediğini bildirdi. Aktivistler "Filistin'e Özgürlük", "Irkçı İsrail" gibi sloganlar attılar.

İsrailli aktivistlerin, yakınlarını karşılamak üzere terminale gelen bazı İsrailliler’in de saldırısına uğradığı belirtildi.

Bu arada, Jerusalem Post gazetesi yazarlarından Larry Derfner’in de, terminalde aktivistlere saldıranları engellemek için çabalarken gözaltına alındığı öne sürülüyor.

İsrail’in havalimanındaki bütün kontrollerine rağmen, yine de bazı Filistin yanlısı aktivistlerin Ben-Gurion hattını aşarak Filistin topraklarına geçtiği de belirtiliyor.

Kanal 2 televizyonuna konuşan bir aktivist, geçen ay İsrail’e geldiğini ve oradan "işgal altındaki topraklara" geçtiğini belirtti. İsrail’in "demokratik ülkeleri, vatandaşlarını Filistin’e uçmalarını engelleme konusunda ikna ettiğini" söyleyen aktivist, "İsrail bizi şaşırtmadı ama Avrupa, evet, şaşırttı" diye konuştu.

AJANSLAR