Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi'nin yayınladığı son rapora göre 2010-2014 yılı ortalarına kadar geçen sürede İsrail, 3 bin Filistinli çocuğu tutukladı.

Merkezi Cenevre’de bulunan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi’nin raporuna göre, yakalanan çocuklar insan haklarına aykırı muameleye maruz kalıyor.

Araştırmalarda Filistinli çocukların evlerinden alınırken gözlerinin bağlandığı, ifadelerinin avukatları olmadan baskı altında alındığı, fiziki ve ruhsal işkenceye maruz kaldıkları tespit edildi.

Gözlemevi 2014 yılının ilk aylarında gözaltına alındıktan sonra bir süre tutuklanıp, ardından serbest bırakılan onlarca çocukla yüz yüze görüşmeler yaptı ve bunları kayıt altına alarak rapor haline getirdi.

Gözaltındayken yaşadıklarını anlatan Filistinli çocuklardan yüzde 75’i fiziksel işkenceye maruz kaldığını söyledi. Bu çocuklardan yüzde 25’i de çocuk mahkemeleri yerine askeri mahkemelerde yargılandı.

10 ila 30 gün arasında cezaevinde tutulan çocukların oranı yüzde 30'ken, bunların yüzde 95’inin işlemedikleri suçları kabul etmeleri için baskı gördüğü ifade edildi.

Gözlemevinin Akdeniz bölgesi sorumlularından İhsan Adil, son üç haftada İsrail güvenlik güçlerinin bin 500 civarında ev ve işyerine baskın düzenlediğini, aralarında çocukların bulunduğu yaklaşık 600 Filistinli'yi de tutukladığını söyledi.

Adil, güvenlik güçlerinin geceyarısı evleri kuşattığını ve çocukların ne ile suçlandığını bilmeden tutuklandığını ifade etti.
Cenevre 4 Anlaşması'nda insan onurunun korunmasının teminat altına alındığını vurgulayan Adil, İsrail’in hem bu anlaşmayı, hem de çocuk hakları anlaşmasını ihlal ettiğini söyledi.

İsrail Uluslararası Çocuk Hakları Anlaşması'na 1991 yılında imza atarak kabul ettiğini beyan etti. Anlaşmanın 37. maddesine göre hiçbir çocuk kanunsuz bir şekilde hürriyetinden yoksun bırakılamaz. Çocuklar kendileri için kurulan özel mahkemelerde yargılanarak, gözaltı süreleri mümkün olan en kısa sürede tutulur.

İsrail yönetimi, 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan Yahudi yerleşimci üç gencin kaçırıldığını duyurmuş, bundan Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu.

İsrail Parlamentosu'nun kaçırılanların bulunması için orduya geniş yetkiler vermesinin ardından düzenlenen operasyonlarda 500'den fazla Filistinli tutuklandı.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail’in acilen çocuk haklarını ihlal etmekten vazgeçmesi çağrısı yaptı.
Gözlemevi raporunda, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında bir çocuk mahkemesi kurması, çocukların ifadelerinin aile fertleri ve avukatları gözetiminde alınması için çalışma yapmasını da istedi.

Gözlemevi ayrıca Cenevre 4 Anlaşması'na imza atan devlet ve uluslararası kuruluşlardan İsrail’e baskı yapmasını talep etti. (Al Jazeera)