İspanya’da dün ilk orta ve yükseköğretimde boykot ve grev vardı. Öğretmenler grev yaptı, öğrenciler dersleri boykot etti. Sınıflar boş kalırken sokaklar doldu.

Evrensel'in haberine göre, İşçi Komisyonları ve Genel Emekçi Sendikası (UGT) gibi sendikalar, eğitim sendikaları, akademisyen örgütleri ve öğrenci velileri de kitlesel eylemlere katıldı. İspanya’nın en çok satan gazetesi El Pais bugün gerçekleştirilen grev ve boykotun geçtiğimiz mayıs ayında yapılandan daha kitlesel olduğunu yazdı. Katolik okulların ise greve katılmadığı belirtildi.

İspanyol Eğitim Sekreteri Montserrat Gomendio eylemin başarısız olduğunu ileri sürerken, sendikalar ve öğrenci örgütleri ise katılımın yüzde 83 oranında olduğunu açıkladılar. El Pais’e göre başkent Madrid’de grev ve boykota en çok katılımın sağlandığı okullar emekçi mahallelerinde bulunanlar oldu, gazetenin deyimiyle “burjuva mahalleleri”nde ise katılım düşüktü. El Mundo gazetesi ise internet sitesinde grevi “tarihi grev” başlığıyla duyurdu.

Eğitimde grev ve ders boykotunun nedeni ise bu ayın başında Mecliste kabul edilen “eğitim reformu”ydu. Yasanın tam adı “Eğitimin Kalitesinin İyileştirilmesi Temel Yasası”...

Yasa ile birlikte eğitim harcamalarında kesintiye gidildi, ortaöğretimde sınav sayısı artırıldı, burslar azaltıldı ve İspanyolca’nın eğitim dili olarak daha yaygın kullanılması kararı alındı. Karar Katalunya özerk bölgesinde tepki gördü. Katalan Parlementosu’ndan milletvekilleri Katalanca’nın “yabancı dil” katagorisine düşürüldüğünü belirterek “Diktatör Franko’nun yöntemleri geri geliyor” eleştirisi yapıyorlar.