Genel seçimlerin 20 Aralık’ta yapıldığı İspanya’da hâlâ hükümet kurulamadı.

Hiçbir parti ve bugüne kadar denenen hiçbir koalisyon Mecliste yeterli çoğunluğu sağlayamadı, azınlık hükümeti için de gerekli oyu toplayamadı.

Mayıs ayına kadar hükümet kurulmazsa seçimler yenilenecek.

Bugüne kadar ortak bir programda anlaşamayan Sosyal Demokrat Sosyalist Parti (PSOE) ile sol Podemos (Yapabiliriz) partisi, hükümet kurmak için yeniden müzakerelere başladıklarını duyurdu.

İki parti daha önce de görüşmüş ancak uzlaşamamıştı.

Önceki gün başkent Madrid’de bir araya gelen PSOE Lideri Pedro Sanchez ve Podemos lideri Pablo Iglesias, diyalog sürecine merkez sağ Ciudadanos partisini de katacak.

Euronews’un haberine göre Sanchez, hükümet kurmaya yakın olduklarını ileri sürdü, “Şu anda alınan tüm tedbirlerle yeni bir hükümete, erken seçimden daha yakınız” dedi.

Pablo Iglesias da , Ciudadanos’un muhafazakar Halk Partisinin (PP) politikalarına aracılık etmemesi gerektiğini belirterek, “İspanya ve İspanyol halkının çıkarları için Mariano Rajoy ve Halk Partisi politikalarının hükümetten uzaklaştırılması için devlet adamlarının birlik olmasını istiyorum” diye konuştu.

İspanya’da 20 Aralık’ta düzenlenen genel seçimlerde Rajoy liderliğindeki Halk Partisi (PP) yüzde 28 oyla birinci parti olmasına rağmen hükümet kurmayı başaramamıştı. Seçimlerde Sosyalistler yüzde 22, tasarruf tedbirleri karşıtı Podemos yüzde 20, Ciudadanos ise yüzde 13 oranında oy almıştı.