İngiltere'de ilk defa yayımlanan arşiv kayıtları, 1930’larda yaşanan İspanyol İç Savaşı'nda faşizme karşı mücadele etmek için ülkeye giden İngilizler'in sayısının tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Yeni açıklanan Ulusal Arşiv (National Archives) belgelerine göre İngiliz istihbarat örgütü MI5, İspanya'daki Halk Cephesi'ne destek olmak için 4000 İngiliz ve İrlandalı'nın ülkeyi terkettiğini tespit etmiş.

Daha önce İspanya'ya gönüllü olarak gidip savaşan İngilizler'in 2500 kişi olduğu tahmin ediliyordu.

İspanya'daki seçilmiş hükümeti deviren faşist Franko kuvvetlerine karşı mücadele için İspanya'ya gidenlerin çoğu komünistlerdi ve İngiliz istihbarat örgütü MI5 tarafından takip ediliyorlardı.

GEORGE ORWELL DE FİŞLENMİŞ

İspanya'ya giden İngilizler arasında Eric Blair kod adını kullanan, tanınmış yazar George Orwell de vardı.

Orwell, İspanya'dan döndükten sonra yazdığı Katalonya'ya Veda isimli kitabında İspanya anılarını detaylı olarak anlatmıştı.

MI5'ın, 1936-1939 yılları arasında devam eden İspanyol İç Savaşı'nda mücadele eden İngilizler'e dair tuttuğu kayıtlar 1950'ye kadar devam ediyor.

Bu kayıtlardan George Orwell'e dair olanlar, yazarın Hayvan Çiftliği ve 1984 gibi başyapıtlarını yazdığı dönemi de kapsıyor, ve Orwell'in hayatını kaybettiği 1950'ye kadar devam ediyor.

DEĞERLİ BELGELER

Ortaya çıkan 200 sayfalık yeni belgeler, İspanya'da savaşmak üzere İngiltere'den ayrılan kişilerin hareketlerinin detaylı kayıtlarından oluşuyor.

Ulusal Arşivler'den James Cronan, İngiltere'den ayrılanların ne kadarının İspanya'ya ulaştığının kesin olarak bilinmediğini ancak yüzlercesinin geri dönmediğinin kesin olduğunu belirtti.

Cronan, Uluslararası Tugaylar'ın İspanya'da demokrasiyi savunmak için dünyanın birçok köşesinden gönüllüleri İspanya'ya topladığını ancak gönüllülerin İspanya'da geçirdikleri dönemlerine dair yeterli kayıt olmadığını söyledi.

Cronan, Ulusal Arşivler'de bulunun yeni belgelerin bu sebeple büyük değer taşıdığının altını çizdi.

Temmuz ayı, 1936'da başlayan İspanyol İş Savaşı'nın 75. yıldönümü olacak.

BBC TÜRKÇE