İspanya’nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde bulunan ETA, beklendiği gibi kalıcı ateşkeş ilan etti.

Bask bölgesinde yayımlanan Gara gazetesinin haberinde, 8 Ocak tarihli bildirisinde ETA, "kalıcı, genel ve uluslararası alanda doğruluğu teyit edilebilir" bir ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

ETA, Bask bölgesinde "şiddetin sona erip, demokratik sürecin başlatılması" için ateşkesin ilan edildiğini savunsa da, bundan önceki bildirilerinde olduğu gibi çözüm için yine "bağımsız toprak bütünlüğü ve kendi geleceğine karar verme hakkına" vurgu yaptı.

ETA, 5 Eylül tarihinde BBC’ye gönderdiği bir videoda hiçbir ayrıntı vermeden sadece "barış sürecini harekete geçirmek için" diyerek ateşkes ilan etmişti. İspanya’da yapılan yorumlarda, ETA’nın yaklaşık 4 ay önceki açıklamasının ardındaki başlıca sebeplerin, İspanyol ve Fransız güvenlik güçlerinin son yıllardaki operasyonlarıyla ETA’nın aldığı büyük darbeler ve 2011 mayıs ayında yapılacak Bask özerk yönetimi ve yerel belediyeler seçimlerine yasadışı Batasuna partisinin de aralarında olduğu Bask’taki ayrılıkçı sol görüşlü hareket İzquierda Abertzale’nin sokulması için bir zemin oluşturma çabaları olduğu savunulmuştu.
İspanyol medyası, ETA içinde "şiddeti terk etmeye" ilişkin sözlerin bugüne kadar hiç olmadığı şekilde yükseldiğini ve örgütte bölünmeler olduğunu iddia ederken, İzquierda Abertzale üyeleri de haftalardır ETA’nın kalıcı ve genel bir ateşkes ilan edeceği yönünde görüş açıklıyorlardı.

ETA, bugün yayınlanan bildirisinde, Brüksel deklarasyonu olarak adlandırılan bir grup uluslararası arabulucu, Bask bölgesinde yasal olarak faaliyet gösteren EA ve Aralar partilerinin temsilcileri ile İzquirde Abertzale temsilcilerinin geçen aylarda yaptığı "kalıcı, genel ve uluslararası alanda doğruluğu teyit edilebilir ateşkes" çağrısına cevap verdiğini de belirtti.  ETA, 1960 Haziran ayından bu yana düzenlediği saldırılarda 858 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. (aa)

ETA NEDİR?
Bask Vatanı ve Özgürlüğü ya da ETA (Baskça:Euskadi Ta Askatasuna), İspanya ve Fransa sınırları içinde yaşayan Bask kökenli topluluğa ait bağımsız bir devlet kurma amacı güden örgütün adıdır.

1959 yılında Franco diktatörlüğüne karşı kurulan örgüt, İspanya'nın kuzeydoğusundaki ve Fransa'nın güney batısındaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için 1968 yılından bu yana faaliyetlerde bulunan ETA zaman içinde kültürel hakların savunuculuğu düzleminden, silahlı eylem biçimine yönelmiştir.1979'da hükümet tarafından Bask Bölgesinde yaşayan yaklaşık iki milyon kişiye önemli ölçüde özerklik tanınmasına rağmen tam bağımsızlık için silahlı mücadeleye devam etmişlerdir. Batasuna ismiyle bilinen ve şu an yasaklanmış durumda olan parti de örgütün siyasi kanadını oluşturmaktaydı. Bu parti Bask Bölgesi'nde oyların genelde %10 ile %20 sini toplamaktaydı.Ayrıca 1968’den bu yana düzenlediği kanlı eylemlerle 850 kişinin ölümüne neden olan ETA, İspanya’nın yanı sıra Avrupa Birliği ve ABD tarafından da terör örgütleri listesine alındı.ETA, 24 Mart 2006'da yapılan ateşkesi ihlal etmiş ve 30 Aralık 2006'da Madrid Havaalanı'nda bir bombalı saldırı gerçekleştirmişti. 500 kilogram patlayıcı kullanılarak gerçekleştirilen saldırı sonucu 2 kişi ölmüş, 26 kişi de yaralanmıştı

ETA'nın Tarihçesi
1959 - ETA kuruldu.
1968 - ETA ilk ölümcül eylemini gerçekleştirdi.
1973 - Franco rejiminin güçlü simalarından Amiral Carrero Blanco öldürüldü.
1974 - ETA biri silahlı mücadele, diğeri siyasi-askeri kanat olmak üzere ikiye bölündü.
1978 - ETA'nın siyasi kanadı Herri Batasuna kuruldu.
1979 - İspanya, Bask Bölgesi'nin özerk statüsünü onayladı.
1987 - Barselona'da ETA saldırısında 21 kişi öldü.
1997 - Belediye meclisi üyesi Miguel Angel Blanco Garrido kaçırılıp öldürüldü.
1998 - ETA tek taraflı ateşkes ilan etti.
1999 - ETA hükümetle görüşmelerin kesilmesinin ardından ateşkesi bozduklarını açıkladı.
24 Mart 2006 - ETA süresiz ve kalıcı ateşkes ilan etti.
30 Aralık 2006 - Madrid’deki Barajas Havaalanı'nındaki saldırıda 2 kişi öldü. ETA böylece ateşkesi bozmuş oldu.
24 Ağustos 2007 - Durango şehrindeki patlamda 2 kişi yaralandı.
14 Mayıs 2008 - Legutiano şehrindeki jandarma kışlasının önünde meydana gelen patlamada bir jandarma öldü, ikisi kadın dört jandarma yaralandı.
19 Haziran 2009 - İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinde bir aracın infilak etmesi sonucunda 49 yaşındaki polis memuru Eduardo Puelles Garcia öldu.
5 Eylül 2010 - ETA örgütü bundan böyle 'demokratik' yollarla mücadele edeceğini ve 'silahlı mücadele'yi bıraktığını ilan etti. (Kaynak: Vikipedi)