İspanya'da sosyalist hükümetin 2007 yılında çıkardığı "tarihi bellek" yasası kapsamında, diktatör Franco dönemine ait Barcelona sokaklarındaki son heykel de kaldırıldı.

1936-1975 yılları arasında ülkeyi yöneten General Francisco Franco'ya ait tüm sembollerin kamuya ait meydanlardan kaldırılmasını öngören "tarihi bellek" yasası uyarınca, Franco dönemine ait Barcelona'daki son heykel de bugün kaldırılmış oldu. Frederic Mares tarafından yapılan ve Franco ordularının Barcelona'ya girmesinden sonra, 12 Nisan 1936'da kentin merkezindeki Diagonal bulvarına dikilen "zafer" anıtı, yaklaşık 75 yıl sonra kaldırılarak, Barcelona Tarih Müzesi'ne konuldu.

Heykelin kaldırılışını izleyen Barcelona Belediye Başkanı Jordi Hereu, Franco döneminde yaşananları "büyük bir mağlubiyet" olarak niteleyerek, "bunları gururla hatırlamak zorunda değiliz" şeklinde konuştu.

Franco döneminde heykelin yanından geçerken ellerini kaldırarak selam vermek zorunda olan Katalanların torunları da bugün heykelin kaldırılışını izlerken, bazı kişilerin Franco rejimine karşı Katalonya bölgesinde savaşan cumhuriyetçilerin bayrağını taşıdığı görüldü.

Hürriyet