Suriye'nin ekonomik başkenti olarak bilinen Halep kentinde farklı İslamcı grupların bir araya gelerek ordunun elindeki alanlara yönelik büyük bir operasyon başlattığı bildiriliyor.

Muhalif İslamcı grupların Halep'te oluşturdukları ittifakın adı Ensar El-Şeria (Şeriatın Yardımcıları).

Ensar El-Şeria açıklamasında, operasyonun amacının 'Halep kentini özgürleştirmek olduğunu' belirtti.

Ensar El-Şeria'nın açıkladığı hedefler arasında, Halep'in ele geçirilmesinden sonra kentin şeriat kurallarına göre yönetilmesinin sağlanması da var.

El Kaide'nin Suriye'deki kolu Nusra Cephesi ve başka bir İslamcı grup olan Ahrar'uş Şam, Ensar El-Şeria içinde yer alıyor.

İngiltere merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları için Gözlemevi (SOHR) Müdürü Rami Abdul Rahman, saldırıların Cemiyet el-Zehra mahallesinde yoğunlaştığını, grupların ordunun elindeki bu bölgeye havan bombaları attığını belirtti.

Çatışmalarda en az dokuz kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı belirtiliyor.

KENT İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA   

Suriye ordusuna bağlı uçakların da çatışmalara katıldığı bildiriliyor.

Halep 2012'deki yoğun çatışmaların ardından ikiye bölünmüştü. Kentin Batı bölümü Suriye yönetimi, Doğu bölümüyse muhalif güçlerin kontrolünde.

Geçtiğimiz aylarda yine Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam'ın önemli bileşenleri olduğu bir ittifak grubu olarak kurulan Fetih Ordusu, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kentini ele geçirmişti.

Farklı gruplar arasında benzer bir ittifak de Suriye'nin güneyindeki Dera kentine yönelik saldırılar için sağlanmıştı. Güney Fırtınası adlı bu ittifak grubuyla ordu arasındaki çatışmaların sürdüğü belirtiliyor. (BBC Türkçe)