İskoçlar için son 300 yılın en önemli "politik karar"ında ilk adım bugün atılıyor. İngiltere ve İskoçya, bu ülkenin Birleşik Krallık'tan ayrılmasına ilişkin yapılacak referandum için anlaşma imzalayacak.

 

İngiltere Başbakanı David Cameron ile İskoçya'daki bölgesel hükümetin Başbakanı Alex Salmond, 2014 yılının sonbaharında yapılması planlanan referandumu görüşmek üzere bugün Edinburgh'da biraraya gelecek.

 

İki liderin varacağı anlaşmayla referandumda İskoç halkına bağımsızlıkla ilgili tek soru yöneltilmesi ve 16 yaş üzerindeki herkesin referanduma katılması gibi konularda uzlaşma sağlanması bekleniyor.

 

Bugünkü anlaşmayla ayrıca İngiltere, İskoç parlamentosu Holyrood'a resmi olarak referandumu yapma yetkisi vermiş olacak.

 

Başbakan Cameron'ın Edinburgh ziyaretinde, yasal ve adil bir referandum yapılmasının ve anlaşmanın İskoçya için önemine dikkati çekmesi öngörülüyor.

 

Cameron ile Salmond'ın bugünkü görüşmesinden önce her iki tarafın yetkilileri bir süredir konuya ilişkin müzakereler yürütüyordu.

 

REFERANDUM 2014'TE

Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond, referandumu İskoçların İngilizleri yendiği Bannockburn savaşının 700'üncü yıl dönümünün kutlanacağı 2014 yılında yaparak, milliyetçi eğilimlerden fayda sağlamayı umuyor.

 

SNP, yapılan son parlamento seçimiyle, İskoçya özerk parlamentosunun kurulduğu 1999 yılından bu yana ilk kez oyların çoğunluğunu almıştı. SNP'nin iktidara gelmesiyle İskoçya'da bağımsızlık talebi güçlü bir şekilde dile getirilmeye başlanmış ve gündeme gelmişti.

 

İngiltere'deki üç büyük siyasi parti, İskoçya'nın bağımsızlığına karşı çıkarak, "Birlikte daha güçlü olunduğunu" savunuyor.