İskoçlar Birleşik Krallık'tan ayrılıp ayrılmama kararı için bugün yerel saatle sabah 7'den itibaren sandık başına gitti.

Oy kullanmak için kayıt yaptıran seçmen sayısı, toplam seçmenin yüzde 97'si ile oldukça yüksek bir oranda. İskoçya'da 4 milyon 200 binden fazla seçmen var.

Gece saat 22'ye kadar sürecek olan oy işlemi toplam 2 bin 608 oy kullanma merkezinde gerçekleşecek. Yetkililer oy kullanma merkezlerinde kuyruk olmaması için önlemler aldı.

Sonuçların ise Cuma sabah belli olması bekleniyor. Bağımsızlık konusundaki kararı ise oyların sayılmasından sorumlu olan kurumun başındaki Mary Pitcaithly açıklayacak.

Sayılacak oylar arasında mektup yolu ile kullanılacak olan 789 binden fazla oy da var. Bu sayı, bugüne kadar posta yolu ile kullanılan en yüksek oy sayısı.

İskoçya seçim kurulu, ancak sayım sürecine dair herhangi bir kaygının ifade edilmesi halinde oyların yerel düzeyde yeniden sayımına gidilebileceğini, sadece sonuçlar birbirine yakın çıktı diye böyle bir işlemin yapılmayacağını belirtti.

İskoçya'nın bazı bölgelerinin merkeze uzaklığı ve çok sayıda adaya sahip olması nedeniyle, kötü hava koşulları halinde oy sandıklarının helikopter ve teknelerle sayım bölgesine taşınması işleminin zorlaşabileceği, bunun ise genel sonucun açıklanmasını geciktirebileceği belirtiliyor.

Anketlere göre İskoçya seçmeninin yüzde 8 ila 14'ü halen kararsız. Kararsızların oyları ise bağımsızlık konusunda önem taşıyor.
Ülkede bazı çevreler ise İskoçya'nın Birleşik Krallık'la 307 yıllık birlikteliğinin son bulması halinde Başbakan David Cameron'ın istifa etmesi gerektiğini söylüyor.

Birleşik Krallık'ta, aksi yönde bir karar alınmadıkça genel seçimler 7 Mayıs 2015'te yapılacak.