Arjantin'de, diktatörlük döneminde insanlığa karşı işledikleri suçlar nedeniyle 12 eski deniz subayı ömür boyu hapse mahkum edildi.

Buenos Aires mahkemesinin ömür boyu hapis cezası verdiği sanıklar arasında, "sarışın ölüm meleği" olarak tanınan eski deniz subayı Alfredo Astiz de bulunuyor.

Mahkeme dört eski subaya da 18 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi.

Eski subaylar, 1976 ile 1983 arasındaki diktatörlük döneminde cunta karşıtlarının kaçırılması, eski deniz harp okulu ESMA'da işkence görmesi ve öldürülmesiyle ilgili olarak yargılanıyordu.

Bugün müze ve anıt olarak hizmet veren ESMA'da yaklaşık 5000 kişi yasa dışı olarak tutulmuş ve işkence görmüştü. Burada alıkonan cunta karşıtlarının bir bölümü "ölüm uçuşları" çerçevesinde deniz kuvvetlerine ait uçaklardan canlı canlı Rio de la Plata bölgesine atılmıştı.

Astiz daha önce, İtalyan asıllı üç kişinin öldürülmesine karışmaktan suçlu bulunarak İtalya'da gıyabında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Fransa da daha önce Astiz'i iki Fransız rahibeyi öldürmekten suçlu bularak, gıyabında ömür boyu hapse mahkum etmişti.

Resmi rakamlara göre, Arjantin'de "Kirli Savaş" olarak bilinen 1976-1983 döneminde 9 bin kişi kaçırıldı, işkence gördü ve öldürüldü. Gerçek rakamın ise 30 bine yakın olduğu tahmin ediliyor.

Arjantin cuntacıları mahkum oldu, Plaza de Mayo Anneleri ve halk sevince boğuldu: