Avrupa Birliği Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, Suriye ve Irak'taki İslamcı militanların yanında savaşa katılan Avrupalıların sayısının 3000'i aştığını söyledi.

Gilles de Kerchove ayrıca Batı'nın militanlara yönelik hava saldırılarının Avrupa'yı hedef alacak intikam saldırısı riskini artıracağı uyarısında da bulundu.

ABD öncülüğündeki güçler Ağustos ayından bu yana Irak'ta ve Pazartesi gününden bu yana Suriye'de IŞİD militanlarına yönelik yaklaşık 200 hava saldırısı gerçekleştirdi.

Adını daha sonra İslam Devleti olarak değiştiren IŞİD geçen ay Irak ve Suriye'de geniş alanları ele geçirmişti. Kerchove 3000'den fazla olarak belirlediği sayının bölgede bulunan militanlar, bölgeden dönmüş olanlar ve çatışmalarda ölmüş olanları kapsadığını söyledi.

BBC Türkçe'de yer alan haberine göre CIA'in tahmini IŞİD'in Suriye ve Irak'taki militanlarının sayısı 31,000'e kadar varmış olabilir. Kerchove, IŞİD'in Haziran ayındaki halifelik ilanının Avrupa'dan aldığı desteğin artmasında payı olabileceğini söyledi.

AB Terörle Mücadele Koordinatörü, "Buna inanırsanız muhtemelen mümkün olan en yakın zamanda bunun parçası olmak isterseniz" diye konuştu.

Kerchove, ABD ve Batılı müttefiklerinin hava operasyonlarının, İslamcı militanların misilleme olarak şiddet eylemleriyle Avrupa'yı hedef alması riskini artırdığını da belirtti.

Kerchove ayrıca El Kaide gibi IŞİD'le rekabet halindeki grupların da kendi görünürlüklerini sürdürmek adına Avrupa saldırılarda bulunabilecekleri uyarısında bulundu.