Galler'de süren NATO zirvesinin en önemli gündem maddelerinden biri, Irak Şam İslam Devlet IŞİD'in Irak'taki ilerleyişiydi.

Birkaç haftadır hava operasyonları ile Irak ordusu ve peşmerge güçlerine destek veren ABD, Irak'a NATO desteğini somutlaştırmak için adım attı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, üye ülkeler arasında bir 'çekirdek koalisyon' oluşturulması için çalıştıklarını söyledi.

Kerry, 'IŞİD'in toprak almasını engellemek için saldırmalı ve Irak ordusunu ve IŞİD'e karşı mücadele eden diğerlerini desteklemeliyiz" dedi. Ancak Kerry NATO birliklerin karaya ayak basmayacaklarının altını çizdi.

Bölgede IŞİD'e karşı ABD'nin kurmak istediği uluslararası koalisyonda ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Danimarka, Türkiye, Plonya, Kanada ve Avustralya var. Bu ülkelerin savunma ve dışişleri bakanları Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı bir strateji belirlemek üzere bir araya geldi.

NATO’nun bölgede kuracağı merkezlerle Irak ordusuna askeri mühimmat ve havadan taşıma desteği vermesi planlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Eylül’de yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Oturumuna yetişmek üzere, IŞİD’e karşı bir plan yapılması çağrısında bulundu.