Irak hükümeti, Musul’un IŞİD’den alınmasının ardından gözaltında tutulan örgüt militanlarının eşlerini sınır dışı etmeye hazırlanıyor. 

IŞİD üyeleriyle evli söz konusu 509 kadından 300’ünün Türkiye vatandaşı olduğu belirtildi.

BBC Türkçe’nin Fransız haber ajansı AFP’den aktardığına göre, 13 farklı ülkeden 509 kadın ve 813 çocuk sınır dışı edilecek. Muusl’un bağlı olduğu Ninova Vilayet Konseyi Başkan Yardımcısı Nurettin Kablan, Tel Keif’te tutulan IŞİD militanı eşlerinin Bağdat yakınlarındaki bir kampa nakledileceğini ve sınır dışı işlemlerinin yapılacağını söyledi.

Kablan, IŞİD üyeleriyle evli söz konusu 509 kadından 300’ünün Türkiye vatandaşı olduğunu da belirtti.

Iraklı yetkili, “Bu ikinci sınır dışı dalgası. İki ya da üç dalga daha olacak” diye konuştu. Gözaltındaki kadın ve çocukların durumuyla ilgili bilgi almaya çalışan sivil toplum kuruluşu Norveç Mülteci Konseyi de gözaltındakilerin Türkiye, Azerbaycan, Rusya ve Tacikistan vatandaşı olduklarını duyurdu.

IŞİD militanlarının aileleri konusunda ne yapılacağı Irak hükümeti için önemli bir tartışma konusu olmuştu. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Drian, Fransa vatandaşı IŞİD militanlarının Irak’ta yargılanacağını söylemiş, bu militanların aileleri konusundaysa dosya bazında karar verileceğini açıklamıştı.