Irak Meclisi'nden adını açıklamak istemeyen Sunni bir parlamenter, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, İran devleti tarafından Sunni Araplara ve Kürtlere karşı savaşmak için kurulmuş bir yapılanma olduğunu iddia etti. Iraklı parlamenter IŞİD’in elinde bulunan silah ve techizatların da şüpheli olduğunu öne sürdü.

BasNews'in haberine göre; IŞİD’in ilk olarak El Kaide’nin Irak ve Suriye kolu olarak kurulduğunu ifade eden Iraklı parlamenter, kurucularının da İran ve Suriye cezaevlerinden tahliye edilen Afgan, Çeçen, Pakistan, İran ve diğer Arap ülkelerinden radikal dinci kimseler olduğunu belirtti.

El Kaide’nin, kendi kontrolünden çıkan IŞİD’i daha sonra dışladığını dile getiren Iraklı Parlamenter, ’’IŞİD hem Suriye’de, hem de Irak’ta sadece Sunni Arapların olduğu bölgelerde eylem gerçekleştiriyor, halkın yaşamını alt üst ediyor. Suriye’de Halep ve Hama kentleri Sunni Arapların bölgesidir. IŞİD buralarda savaşıyor. Irak’ta da ilk başta Feluce ve Ambar’da eylemlerine başladı. Şimdi de Musul’a uzanmış görünüyor. Bilindiği gibi Musul en büyük Sunni kenti’’ dedi.

IŞİD’in temel amacını Sunni yerleşim yerlerini yıkma olarak nitelendiren Iraklı Parlamenter, ’’Sunni bölgelerde kaos yaratarak halkı Kürdistan Bölgesine sürmek, ekonomik krize neden olmak ve böylece halkın Nuri Maliki hükümetine desteğini arttırmak istiyorlar’’ iddiasında bulundu.

Örgütün bu amaçlar doğrultusunda İran tarafından kurulduğunu öne süren Iraklı Parlamenter, bazı körfez ülkelerinin de bu örgütü desteklediğini iddia etti.

IŞİD Sünni mi?

IŞİD nedir?