Alman istihbaratı, IŞİD saflarında savaşmak üzere Irak ve Suriye'ye giden Alman vatandaşları hakkında açıklamada bulundu.

Almanya'da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) başkanı Hans-Georg Maaben, IŞİD mensubu Alman vatandaşları konusunda "Welt am Sonntag" gazetesine demeç verdi.

Açıklamaya göre, Irak ve Suriye'ye IŞİD saflarında savaşmak üzere giden Almanların sayısı 550'yi buluyor. Şimdiye kadar sözkonusu kişilerden 60'ı hayatını kaybetti. Ölenlerden 9'u intihar komandosu olarak görev aldı.

IŞİD saflarında savaştıktan sonra Almanya'ya geri dönenlerin sayısını yaklaşık 180 olarak açıklayan Maaben, Almanya'da olası saldırı tehdidi konusunda şunları söyledi:

"ABD, İngiltere, Fransa ve diğer Batılı ülkelerle birlikte aynı teknede bulunuyoruz. Durum kaygı verici ancak korkuya kapılmamalıyız. Her türlü önlemi almamıza karşın bizde de saldırı düzenlenebileceği ihtimaline hazır olmalıyız. Belli bir tehdidin sözkonusu olduğu unutulmamalıdır."

Hans-Georg Maaben, istihbarat örgütünün özellikle IŞİD taraftarlarının sosyal medya platformlarındaki iletişimini yakından takip ettiğini söyledi. IŞİD saflarına katılımı "Maalesef İslami propagandanın başarısı" sözleriyle niteleyen Maaben, "Almanya merkezli ve uluslararası sosyal medya platformlarına atılan mesajların gerektiğinde müdahale edilerek silinmesi için bu sitelerin işleticileriyle yakın temas halindeyiz" ifadelerini kullandı.

IŞİD'e Almanya'dan katılımın son 6 hafta içinde artış kaydettiğini belirten Maaßen, IŞİD ile El Kaide arasında büyük rekabet yaşandığını, bir "başarı modeli" olarak görüldüğü için aşırıların büyük kısmının IŞİD'e katıldığını söyledi. (DW)