Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi Eş Başkanı Hediye Yusuf, Musul’a başlatılan kurtarma operasyonunun sadece kentin doğusundan devam etmesi durumunda “IŞİD’in Rojava ve Şengal’e sürülme tehlikesi”nin olduğunu öne sürdü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise IŞİD’in Musul’dan Suriye’ye çekilmesi durumunda askeri ve siyasi kararlar alacaklarını açıkladı.

Irak ordusu ve Peşmerge’nin ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteğiyle Musul’a başlattığı operasyonla Rojava’nın Cizire Kantonu tekrar göç tehliyesiyle karşı karşıya kaldı. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada da, Musul’dan göç eden yüzbinlerce kişinin Rojava topraklarına geçebileceği kaydedildi.

Rojava’ya başlayacak bir göçe ilişkin konuşan Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Hediye Yusuf, bunun için kimi hazırlıklar yaptıklarını ancak bu hazırlıkların yetersiz kaldığını söyledi.

BM ile yürüttükleri ortak çalışma sonucu bazı kamplar yaptıktılarını ancak bunların yetersiz olduğunu kaydeden Yusuf, “Musul’daki nüfus milyonlarla ifade ediliyor. Buraya başlatılan operasyonla Rojava’ya büyük bir göç dalgası başlayabilir. Bizler de BM ile ortak olarak bazı hazırlıklar yaptık ama bu hazırlıklarımız çok sınırlı” dedi.

'ROJAVA İÇİN BÜYÜK TEHDİT OLUR'

Büyük bir nüfusun Rojava’ya göç etmesi durumunda ambargo altındaki Rojava’nın bu yükü taşımasının zor olacağını söyleyen Yusuf, hem BM’nin hem de uluslararası camianın bunun için daha kapsamlı bir politika sahibi olması gerektiğine işaret etti.

Musul’dan başlayacak bir göçle Cizire Kantonu’nun “terör saldırıları tehditi” ile de yüz yüze kalabileceğini savunan Yusuf, şunları söyledi: “Musul IŞİD’in en güçlü olduğu alanların başında geliyor. Büyük bir güç birikmesi var orada. Mesela operasyon başlamadan önce birçoğunun ailelerini Rakka’ya geçirdiğine dair bilgiler var. Göçmen kılığında Rojava’ya geçip terör saldırıları düzenleme ihtimalleri var.”

'IŞİD, ROJAVA VE ŞENGAL’E YÖNELEBİLİR'

Musul’a başlatılan operasyonun kentin doğusundan başlatıldığını ve Musul’un batısında ise Şengal ile Rojava’nın olduğunu söyleyen Yusuf, şunları dile getirdi:

“Musul operasyonu tek taraftan başlatıldı. Bu durumda bir nevi törör bize doğru süpürülüyor. Bu Rojava ve Şengal için büyük bir tehdittir. Evet şu anda Musul operasyonu bir koalisyon tarafından yürütülüyor ama Rojava ve Şengal’e yönelik tehdit pek hesaplanmamış gibi. İlerleyen günlerde IŞİD kaçma yolu olarak buraları seçecektir muhtemelen. IŞİD’in Rojava’ya ya da Şengal’e yönelmesi de halklarımız için büyük bir tehdit.

“Böyle bir durumda güçlerimiz hiç tereddüt etmeden daha önce nasıl harekete geçtilerse aynı şekilde harekete geçeceklerdir. Güçlerimiz IŞİD’in saldırması ne izleyecektir ne de bekleyecektir. Aynı şekilde Şengal savunma güçleri de özsavunmalarını yapacaklardır.”

LAVROV'DAN IŞİD UYARISI

​Musul operasyonuna ilişkin konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, IŞİD’in Musul’dan Suriye’ye çekilmesi durumunda askeri ve siyasi kararlar alacaklarını söyledi.

Lavrov şöyle konuştu: “Musul’un çevresinin tamamen sarılmamasından dolayı oluşan koridor, IŞİD unsurlarının Irak’tan ve Musul’dan Suriye’ye çekilmesi riskini oluşturuyor. Biz tabi ki durumu değerlendireceğiz ve eğer böyle bir şey gerçekleşirse, askeri ve siyasi anlamda kararlar alacağız” dedi.