İnsan Hakları İzleme Örgütü, kendilerini İslam Devleti (İD) olarak ilan eden IŞİD'in, Kobanê'de misket bombaları kullandığını bildirdi.

New York merkezli HRW, yerel Kürt yetkililerin sunduğu raporlar ve İD'in ifadelerine dayandırdığı açıklamasında, Kobanê bölgesinde 12 Temmuz ve 14 Ağustos tarihlerinde IŞİD'e karşı savaşan Kürtlere karşı İD tarafından misket bombaları kullanıldığını bildirdi.

HRW’ye göre, İD ilk kez bu tür bir silah kullanıyor. Bu silahları nasıl elde ettiği ise henüz netlik kazanmadı.

HRW, tanıklara ve video görüntülerine dayanarak 2012 yılı ortalarından bu yana Suriye'de rejim tarafından 249 kez misket bombaları kullanıldığını rapor etti.

Suriye de, tıpkı ABD, İsrail ve Türkiye gibi 2008 yılındaki Misket Bombalarını Yasaklama Sözleşmesi’ne imza koymayı reddetti.  

HRW uluslararası toplumu bir kez daha bu sözleşmeyi imzalamaya çağırırken, Suriye hükümet ve suiistimallerde bulunan diğer taraflara silah ambargosu uygulanması çağrısını da yineledi.

HRW’nin silah bölümü şefi Steve Goose, “Her türlü misket bombası kullanımı mahkum edilmeli, ama en iyi yanıt tüm ulusların bunları yasaklayan sözleşmeye üye olması ve kolektif olarak bunların ortadan kaldırılması için hareket etmesidir” dedi.

İnsan hakları örgütü HRW, “BM Güvenlik Konseyi Suriye hükümeti ile sistematik ve genelleştirilmiş bir şekilde insan haklarını ihlal eden silahlı gruplara, silah ambargosu uygulamalı” diye belirtti.