Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’un radikal İslamcı Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) örgütünün eline geçmesinin ardından dün geceden bu yana en az 150 bin kişi bölgeyi terk etti. Kürt Yönetimi BM’den mülteciler için yardım isterken, tüm bölgede alarm hali hakim.

Diken'in derlemesine göre; IŞİD’in bölgeyi ele geçirmesi sonrası yaşananlar şöyle:

* Bölgeyi terk eden 150 bin kiş arasında askerlerin de bulunduğu belirtiliyor. BBC’nin Arapça servisine konuşan kaynaklar, binlerce mülteci için Kürt bölgesindeki üç noktada geçici kamplar kurulduğunu söyledi. Kürt Yönetimi’nin Başbakanı Neçirvan Barzani, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden yardım istedi.

TÜRKMENLER KAÇIYOR

* Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin dün parlamentoya çağrısı yaptığı olağanüstü hal ilanı konusunda şimdilik bir gelişme yok. Maliki erkekleri de silah altına çağırdı.

* Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) Liderliğini Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Meclis Grubu acil toplandı.

* IŞİD 45 bin Türkmen’in yaşadığı Selahaddin kentine bağlı Tuzhurmatu’yu ele geçirirken, binlerce Türkmen evlerini terk ederek bölgeden ayrıldı. Türkmenlerin büyük çoğunluğu daha güvenli olan Kerkük, Süleymaniye ve Erbil’e göç ediyor.

TÜRKİYELİ TIR ŞOFÖRLERİNDEN HABER BEKLENİYOR

* IŞİD’in İskenderun Limanı’ndan Musul’un Geyara Termik Santrali’ne mazot taşımak için kente giderken rehin aldığı 28 Türkiyeli TIR şoförününün durumunun ‘iyi olduğu’ açıklandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Iraklı, Kürt ve Amerikalı yetkililerle temas halinde.

ABD: GÜÇLÜ BİR YANITI DESTEKLİYORUZ

* ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, IŞİD’in tüm bölgeye tehdit oluşturduğunu söyleyip ”ABD bu saldırganlığa karşı güçlü ve koordineli bir yanıtı destekliyor” dedi.

* BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ‘derin endişe duyduğunu‘ söyleyip Bağdat’ı ve Kürt Bölgesel Yönetimi’ni işbirliğine çağırdı.

‘BİZE YARDIM EDECEK KİMSE YOK’

* Görgü tanıkları, kentteki binalara ‘cihat bayrakları’nın asıldığını, IŞİD militanlarının hoparlörlerden ‘Musul”u kurtarmaya geldik‘ anonsu yaptığını anlattı. BBC’ye konuşan Umm Karam isimli bir devlet memuru, ”Kentte karmaşa hakim ve bize yardım edecek kimse yok. Korkuyoruz” dedi.

* IŞİD’in yüzlerce tutukluyu serbest bıraktıktan sonra çok sayıda karakolu ateşe verdiği belirtiliyor.