Bir süredir "İslam Devleti" adını kullanan IŞİD'e karşı alınacak önlemleri koordine etmek amacıyla düzenlenen uluslararası konferans, bugün Fransa'nın başkenti Paris'te yapılıyor.

Konferansa 20'ye yakın ülkenin yanı sıra bazı uluslararası kuruluşların temsilcileri katılıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın konuşmasıyla açılacak konferansta Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum da hazır bulunuyor.

Almanya'yı Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier temsil ediyor. Steinmeier, daha önce yaptığı bir açıklamada, örgütün başka ülkeleri de hedef alabileceğini söylemiş ve bu kapsamda Suudi Arabistan ve Ürdün'ü anmıştı.

Fransa, ABD'nin örgüte yönelik hava saldırılarına katkı sağlanmasını istiyor. Almanya ise Iraklı Kürtlere silah ve insani yardım sağlamakla yetinmek istiyor.

SURİYE VE İRAN’DAN ELEŞTİRİ

IŞİD'e karşı mücadele koalisyonuna katılım geniş tabanlı olsa da bölgede farklı görüşler de var.

Suriye'nin Dışişleri Bakan yardımcısı Faysal Mekdad BBC'nin sorularını yanıtlarken, "Daha önce teörizme destek vermiş olan Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar gibi ülkelerle işbireliği yaparak terörizme karşı mücadele edemezsiniz" dedi.

Suriye, IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonda Esad rejiminin de bulunması gerektiği ve Suriye'nin hassasiyetlerinin göz önünde bulundurulmasının şart olduğunu ifade etti.

Mekdad'a göre ABD Başkanı Barack Obama'nın planı oldukça sorunlu.

Mekdad, "Washington'un stratejisi birçok önemli detayı atlıyor. Suriye uzun süredir bu terörist gruplara karşı savaşıyor ve herhangi bir koalisyonun da merkezinde olması gerekiyor" dedi.

İran ise Paris toplantısını 'sadece bir gösteriden ibaret' sözleriyle eleştirdi.

Koalisyona davet edilmemesinin ülkede memnuniyetsizlikle karşılandığını belirten Tahran yönetimi ABD ve müttefiklerini gerçekçi bir çözüm geliştirememekle suçladı.