IŞİD’in yaklaşık 200 militanının bugün Türkiye sınırındaki İdlib’e girerek bölgedeki silahlı militanlarla çatışmaya girdiği iddia edildi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ile bir silahlı militana dayandırılan haberlerde, Suriye yönetimi IŞİD’in İdlib’e girmesine izin vermekle suçlandı.

İnsan Hakları Gözlemevi’nin iddiasına göre Suriye ordusu, Halep-İdlib-Hama vilayetlerinin kesiştiği bölgede kuşatma altına alınan IŞİD militanlarının, burayı terk etmesi karşılığı İdlib’in güneyine geçmesine izin verdi. Gözlemevi’nin direktörü Rami Abdurrahman, “Rejim buradaki cebe yönelik operasyonu yedi gün önce başlatmıştı ve bir anda, onlara koridor vermeleri sonrası, 80 köy ve kasabada kontrolü aldılar” iddiasında bulundu.

Reuters ajansının görüştüğü, ‘Özgür İdlib Ordusu’ adlı silahlı grubun komutanlarından Hasan Haj Ali ise kendi militanlarının bu sabah İdlib’e giren yaklaşık 200 IŞİD’ci ile çatışmaya girdiğini öne sürdü. Ali, “Bugün şafak vaktinde rejimin ve IŞİD’in ortak ihanetiyle şaşkınlığa uğradık. Altı zırhlı araçları vardı” dedi.

Türkiye sınırındaki İdlib, Türkiye-Rusya-İran üçlüsünün üzerinde uzlaşmaya vardığı çatışmasızlık bölgelerinden biri. Suriye’nin birçok yerinde hükümetle anlaşarak çekilmeyi kabul eden çok sayıda cihatçı grup buraya gelmişti. İdlib’in, çatışmasızlık bölgesi anlaşması uyarınca Türkiye’nin gözetiminde bulunması öngörülüyor. 

Kaynak: Gazete Duvar