El Kaide ile bağlantılı Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Rakka'da halkın kişisel özgürlüklerini sınırlandırdığı iddia ediliyor.

Reuters haber ajansı, IŞİD tarafından yayımlanan dört açıklamanın kopyalarına ulaştığını duyurdu. Bu açıklamalara göre IŞİD kamusal alanda müziği ve dükkanların vitrinlerine insanların fotoğraflarının asılmasını yasakladı.

Ajansın haberine göre yasaklamalar sadece bununla da kalmıyor. Sigara ve nargile satışı da yasak listesinde yer alıyor. Öte yandan kadınlara yüzü tamamen kapatan peçe giyme, erkeklere de cuma namazına gitme zorunluluğu getirildi.

Örgüt daha sonra internet sitesinden yayımladığı bildiride, "CD çalar, araçlar, otobüsler, mağazalar ve her yerde müzik dinlemenin yasaklandığını" duyurdu. IŞİD, müzik enstrümanı çalmanın ve şarkı söylemenin insanın Allah ve Kuran’ı hatırlamaktan uzaklaştırdığı gerekçesiyle yasak olduğunu açıkladı.

IŞİD, Suriye'de Esad'a karşı savaşan gruplar arasında en radikal olanı diye biliniyor. Reuters, IŞİD tarafından getirilen bu kısıtlamaların, Suriye'de Esad rejimi yıkılırsa ve yerine gelecek yeni yönetimi radikal İslamcılar devralırsa, ülkenin nasıl bir yere dönüşebileceği yönündeki kaygıları artırdığını yazıyor.

Rakka şehri, tamamen Esad güçlerinden alınmış bir şehir olarak biliniyor. Şehirde önceleri birçok muhalif grup etkiliyken, şimdilerde sadece IŞİD'in etkili olduğu biliniyor. (Hürriyet)