Ukrayna’da silahlı grupların kamu binalarını işgaline bir yenisi daha eklendi. Rus kökenli nüfusun yoğun olduğu Slaviansk kentinde güvenlik güçlerine ait iki bina silahlı bir grup tarafından işgal edildi. 100 bin nüfuslu Slaviansk şehri henüz istikrarın sağlanamadığı Donetsk’e 60 kilometre mesafede yer alıyor.

İşgalcilerin sayısı tam olarak bilinmezken yaklaşık 20-30 kişi oldukları tahmin ediliyor.

Daha önceki eylemlerde olduğu gibi, üzerinde rütbe işareti bulunmayan askeri kamuflaj giyen grubun işgal ettikleri binada bulunan 400 tabanca ve 20 otomatik tüfeği de kendilerine destek olan sivillere dağıttığı görüldü. Binada rehin alınan polislerin bir kısmı ise çok gecmeden serbest bırakıldı.

Eylem ve işgalcilerin sözleri Rusya’ya bağlanma kararıyla sonuçlanan Kırım olaylarıyla büyük benzerlik içeriyor:

“Halkımız başında Kiev’deki darbeci yönetim, cunta olmadan barış içinde yaşamak istiyor. Biz Amerika’nın ya da Batı’nın buyruğu altında değiliz. Onların kölesi olmak istemiyoruz. Biz Rusya’yla birlikte olmak istiyoruz.”

Slaviansk şehri Belediye Başkanı Nelya Shtepa’nın da işgalci grubu destekleyen tavrı ve konuşması dikkat çekti:

“Bugün halktan korkmamalıyız. Bugün buraya gelenler Donetsk’ten bizim insanlarımız. Rusya’dan gelmediler. Slovyansk’tan geldiler. Kramatorsk’tan geldiler.’’

Olaylar üzerine Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov ise facebook sosyal paylaşım sitesi üzerinden bir mesaj yayınladı. Avakov “göstericilerle teröristler ayrılacak ve teröristlere çok sert karşılık verilecek” dedi. (euronews)