10-19 Mart tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen 15. Uluslararası İnsan Hakları Film ve Forum Festivali’nde Filistin ve İsrail oturumunda “Disturbing The Peace” belgeselinin gösterimi yapıldı.

Gösterimden sonra Yönetmen Andrew Young’a söz verildi. Young, korkularımızdan nasıl kurtulabileceğimiz ve karşılıklı güvenin nasıl oluşması gerektiğine dair bu filmi çektiklerini belirtti.

Eski BBC muhabiri Claire Doole konukları Ali Abu Awwad ve Daniel Bar-Tal’ tanıttı her ikisinin de ortak yönü pasifist ve barış aktivisti olduklarına değindi.

İlk söz Ali Abuya söz verildi. “Annem Fatah örgütünden içerideydi” diyerek kişisel hikayesiyle başladı. Annesiyle cezaevinde görüşmelerine izin verilmeyince annesiyle beraber 17 gün açlık grevine girdiğini anlattı.

“İsrailli birinin barış istemesiyle Filistinli birisinin barış demesi arasında fark var” dedi. “Şiddetsiz ulusa sahip olmak için ve barış aktivisti olmak için kendini birey olarak eğitmen gerektiğini” belirti. “Savaşın olduğu ortamda barış demek ve pasifist bir barış aktivsiti olmak zordur” dedi. Batı Şerialı olan Awwad Şiddetsiz Ulus Derneği ve Değişim Kökler derneğinden birisi olarak “Şiddetsizlik kültürünü geliştirmek gerekir” dedi.

Tel-Aviv Üniversitesinden emekli profesör ve İsrail İşgale Dur De derneği kurucularından Daniel ise “İşgal Filistinliler için kötü İsrailliler için kanserdir” dedi. “Ayrıca Filistin’i özgürleştirmek değil tarihsel travmaya sahip İsraillileri özgürleştirmek gerekir” diyerek şiddeti üreten kültürün ortadan kaldırmak gerektiğini belirtti. “Savaşa milyonlarca para harcayan İsrail devletine özellikle dünyadaki Yahudilerin karşı çıkmasını istiyorum” dedi.

İsrail ve Filistin işgale karşı oturumunda soru ve cevap bölümüyle beraber “İşgale son İsraili sev” çerçevesinde işgalin durması ve yapılabileceklere dair şu önerilerle oturum sonlandırıldı:

-Bu bir süreç ve insanlara sorunlar karşısında şiddetsizlik öğretilmeli.

-İşgale karşı İsraillerin bir duruşu olmalı.

-Barış hareketini güçlendirmek için antimilitarist, vicdani ret ve barış hareketi güçlendirilmeli.

-Savaşa karşı barışçıl hareketler ve lider modeller yaratılmalı.

-Savaş karşıtı barış hareketlerini sadece desteklemek yetmez bu hareketlere katılım gösterilmeli.

(Haber: Rosida Koyuncu / Fotoğraflar: © Marie de Lutz / FIFDH 2017 www.mariedelutz.com )

Etkinliğin videosu: