Erken seçim öncesi dış politika programını açıklayan İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, askeri müdahalelere karşı olduğunu vurguladı. Corbyn, bir NATO müttekini korumak için asker gönderip göndermeyeceğine ilişkin soruya, Türkiye'yi örnek göstererek yanıt verdi.

Brexit (İngiltere'nin AB'den çıkması) kararı sonrası 8 Haziran'da erken seçimlere hazırlanan İngiltere'de, ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn dış politika programını açıkladı.

İngiltere'nin yabancı ülkelere askere müdahalede bulunmasına karşı olduğunu vurgulayan Corbyn'in, Türkiye hakkındaki açıklamaları dikkat çekti.

İngiliz İşçi Partisi lideri, NATO'nun bir müttefikin yardımına koşmayı öngören 5. maddesinin Türkiye için işletilmesine karşı olduğunu söyledi.

'TÜRKİYE İLE KOMŞULARININ ARASINDAKİ İLİŞKİLER İYİ DEĞİL'

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, dış politika programını resmen açıkladıktan sonra Channel 4 kanalına mülakat veren Corbyn'e, bir NATO müttefikini korumak için İngiliz askerlerini gönderip göndermeyeceği sordu.

Corbyn yanıtında, NATO Anlaşması'nın 5. maddesinin 'tehlike altındaki bir üyeye destek verilmesini' öngördüğünü ancak bunun her zaman asker gönderilmesi anlamına gelmediğini söyledi.

Corbyn, "Tüm süreci incelememiz gerekiyor. Türkiye ile komşularının arasındaki ilişkiler iyi değil. Türkiye bir NATO üyesi. Başkasının eylemleri nedeniyle başlayan bir savaşa otomatikman müdahil olmalı mıyız? Bence bunu iyi ayarlamamız ve bu durumu dikkatlice düşünmemiz gerekir" diye konuştu.

Corbyn, bugüne dek İngiltere'nin Irak ve Afganistan'da müdahalelerinin yanı sıra olası bir Suriye saldırısına muhalefet etmişti.

İşçi Partisi lideri, destekleyebileceği bir askeri müdahale olup olmadığı sorusuna yanıtındaysa, Doğu Timor'da Avustralya liderliğindeki müdahaleyi ve Akdeniz'deki sığınmacıların kurtarılmasını örnek gösterdi.

5. MADDE SADECE BİR KEZ KULLANILDI

NATO Anlaşması'nın 'kolektif savunma'yı düzenleyen 5. Maddesi, müttefik devletlerden birine yönelik bir saldırının ittifakın tamamına yapılmış bir eylem olarak kabul edilmesini öngörüyor.

Bu madde tarihte sadece bir defa, ABD'yi 11 Eylül 2001'de hedef alan terör saldırılarından sonra işletildi. Türkiye, 2012 yılında Suriye ordusu tarafından keşif uçağının düşürülmesi de dahil olmak üzere Suriye iç savaşı nedeniyle zaman zaman 5.Madde'nin işletilmesini gündeme getirmiş ancak bu talepleri ittifak üyeleri tarafından kabul edilmemişti.