Norveç’te oturma izni alamadığı için hayatının yarısını ilticacı olarak sürdüren 56 yaşındaki Yemane Teferi hayatını kaybetti.

Teferi sekiz yıl İsveç’te, son 17 yıldır da Norveç’te sığınmacı kampında yaşamını sürdürüyordu.

İsveç’te sığınmacı kampında sekiz yıl oturma izni bekleyip alamayan Yemane Teferi ardından Norveç’te sığınmacı başvurusu yaptı.

Ancak Norveç’te de sığınmacı başvurusu reddedilen Teferi, Norveç ile Doğu Afrika ülkesi Eritre arasında değişim antlaşması olmadığı için sığınmacı kampında yaşamaya devam etti.

Norveç’te ırkçılığa karşı mücadele eden Anti-Irkçılık Merkezi Başkanı Rune Berglund Steen ‘‘Bir insan yaşamının bu şekilde boşa harcanmış olması çok üzücü bir durum. Yemane, asla düzeltilemeyecek bir adaletsizliğin kurbanı olmuştur. Bu bir hukuk cinayetidir.’’ dedi.

En son Perşembe akşamı Eritre yeni yılını kutlamak için vatandaşlarıyla bir araya gelen Yemane Teferi Ekim ayında Norveç TV2 televizyon kanalı ile yaptığı söyleşide ‘‘Buraya 1998 yılında geldim. Norveç’te özgürlük içinde yaşayıp yeni bir hayat kurma umudum ve hayalim vardı. Onun yerine hiç bir suçum olmadan 17 yıldır ev hapsinde yaşıyorum. Burada yaşamaya devam edip öleceğim. Yaşlıyım ve artık bütün gelecek umutlarımı yitirdim. Ne olacağı artık beni ilgilendirmiyor’’ demişti.