İran Dışişleri Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak'ın Şengal bölgesine düzenlediği hava harekatına yönelik açıklama yaptı.

Saldırıya tepki gösteren İran Dışişleri Bakanlığı, operasyonun “Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının ihlali anlamına geldiğini” değerlendirmesinde bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin düzenlediği harekatın “bölgede istikrarsızlığa neden olacağı” ifade edilerek, Irak yönetiminin bu konudaki pozisyonunun desteklendiği vurgulandı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi’nin imzasıyla yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ülkelerin egemenlik haklarının her hangi bir gerekçeyle ihlal edilmesi, uluslararası hukuk ve kurallara aykırı olup, bölgede istikrarsızlığın güçlenmesi ve sürmesine ortam oluşturacaktır. İran, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının ihlali anlamına gelen bu hareket konusunda Irak hükümetinin duruşunu destekliyor."

IRAK: TÜRKİYE’Yİ UYARIYORUZ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Şengal saldırısının hiçbir gerekçesi olmadığını ifade etti.

İbadi, TSK'nın saldırısını Bakanlar Kurulu olarak kınadıklarını ifade ederek, "Türkiye, Irak'ın içerisindeki Sincar bölgesini bombaladı. Burada Iraklı 5 Peşmerge hayatını kaybetti ve 7 Peşmerge de yaralandı. Türkiye’yi aynı saldırıyı yapmasın diye uyarıyoruz. Irak'ın derinliğini hedef alan bu saldırının hiçbir gerekçesi yoktur" dedi

ABD: SALDIRILAR KOALİSYON TARAFINDAN ONAYLANMADI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye ve Şengal'de düzenlediği saldırılar hakkında açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "Suriye'nin kuzeyi ve Kuzey Irak'taki saldırılardan dolayı endişe duyuyoruz. Endişemizi Türk hükümetine ilettik. Saldırılar koalisyon tarafından onaylanmadı" denildi.