ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan ziyareti kapsamında gerçekleştirilen Arap İslam-Amerikan Zirvesi'nde konuştu.

Bazı Müslüman ülkelere ABD'ye seyahat yasağı getirmekle eleştirilen Trump, Arap İslam-Amerikan Zirvesi'nde İslam konulu konuşmasında terörle mücadelede birlik olma mesajı vererek, 'aşırıcıları ülkelerinde barındırmamaları' çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan'da 55 Müslüman ülkenin temsilci ve liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen zirvede konuşan Trump, Müslüman çoğunluklu ülkelerin radikalleşmeyle mücadelede öncü rol alması gerektiğini ifade etti. 'Fanatik şiddetin' en ağır bedelini Arap ülkelerinin yüklendiğini söyleyen Trump, bölgede aynı zamanda insani alanda ve güvenlik konusunda bir facianın yayılmış olduğunu kaydetti.

'TERÖRİSTLER TANRIYA DEĞİL, ÖLÜME TAPIYOR'

Aşırıcılara karşı mücadeleyi 'iyilik ve kötülük arasındaki bir savaş' olarak tanımlayan Trump, ABD Başkanı olarak dış politikaya ilişkin yaptığı ilk konuşmada terörizmle mücadelenin 'dinler, mezhepler yada farklı medeniyetler arasındaki bir savaş olmadığını, insan yaşamını yok etmeyi amaçlayanlarla onun korunması için çabalayanlar arasındaki bir savaş olduğunu' söylediğini hatırlattı. Trump, "Teröristler Tanrı'ya değil, ölüme tapıyorlar" ifadelerini kullandı.

'AŞIRICILARI KUTSAL TOPRAKLARINIZDAN KOVUN'

Müslüman ülkelerin temsilci ve liderlerine hitaben yaptığı konuşmada Trump, "Aşırıcıları ibadethanelerinizden kovun. Toplumunuzdan dışlayın. Onları kutsal topraklarınızdan kovun" çağrısında bulundu.

Konuşmasında Suriye'ye de değinen Trump, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 'İran'dan destek alarak, konuşulamayacak suçlar işlediğini' savundu.

Suudi Arabistan Kralı Selman da İran'ı hedef alan sert açıklamalarda bulundu. Selman, İran'ı, "uluslararası terörizmin başı' olarak nitelendirirken, 'Terörizmi finanse eden hiç kimseye tolerans gösterilmeyecek. Kötülüğe ve radikalliğe karşı durmak bizim sorumluluğumuz' diye konuştu.

İRAN’DAN ZARİF YANIT

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu turu kapsamında yaptığı Suudi Arabistan ziyareti konusunda açıklama yaptı.

Cevad Zarif, Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinde bir araya geldiği mevkidaşları ile birlikteyken, '11 Eylül benzeri terör saldırılarından nasıl kaçınılabileceği konusunu tartışması gerektiği' önerisinde bulundu.

Zarif açıklamasında, 11 Eylül saldırısına Batı ülkelerinden sponsorluk yapılmış olduğunu da hatırlatarak, Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinde bunun tekrarlanmasının önüne nasıl geçilebileceğinin konuşulması gerektiğini ifade etti.

SUUDİ BANKALARINA DAVA AÇILMIŞTI

ABD Senatosu, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerinin Suudi Arabistan'a dava açmasına imkan tanıyan yasa tasarını Mart ayında onaylayarak dokunulmazlığı kaldırmış, ardından geçen ay, aralarında iki Suudi bankası ile Bin Ladin ailesiyle bağlantılı bir şirketin de olduğu 10 kuruma 4,2 milyar dolarlık dava açılmıştı. Suudi Arabistanlı kurumlar hakkında açılan davada, ‘El Kaide'ye destek vererek 11 Eylül saldırılarına yardım ve yataklık etme' suçlamasında bulunuluyor. (Kaynak: Sputnik)