Tunus’ta IMF’nin talimatları doğrultusunda hazırlanan 2018 bütçesi kapsamında alınan zam ve vergi artışı kararlarına karşı yapılan eylemlerde çatışmalar çıktı. 1 kişi polis tarafından öldürüldü. Ana muhalefetteki Tunus Halk Cephesi sokağa çağrı yaptı.

DEVRİMİN YIL DÖNÜMÜNE GÜNLER KALA

Liberal Nida Tunus ile İslamcı Ennahda partilerinin koalisyon hükümetiyle yönetilen Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta, Bin Ali diktatörlüğünün devrildiği 2011 Ocak Devrimi’nin yıl dönümüne günler kala halk eylemleri yeniden başladı.

Middle East Eye sitesinin haberine göre 2018 bütçesi kapsamındaki kemer sıkma politikaları, vergi ve fiyat artışları halkın tepkisini çekti. Pazartesi günü 10 kentte eylemler yapılırken, bazı eylemlere polis saldırdı. Başkentin 40 kilometre batısındaki Teburba kentinde çıkan çatışmada 1 kişi yaşamını yitirdi.

Tunus İçişleri Bakanlığı, gösteriler sırasında rahatsızlanan 55 yaşında bir erkeğin hastanede hayatını kaybettiğini doğruladı. Bakanlık, ölen kişinin gösteriler sırasında güvenlik güçlerine ait bir araç tarafından vurulduğu iddialarını reddederken, büyük olasılıkla göz yaşartıcı gaz nedeniyle soluk alamadığını savundu.

Geçtiğimiz yıl, mevcut hükümet, IMF ile 4 yıllık borç programına imza atarak 2.8 milyar dolar karşılığında kemer sıkma programı uygulamayı kabul etmişti. Hükümet, kamu harcamalarını ve kamu sektöründeki ücretlerin bütçedeki payını düşürmek istiyor.

Ülkedeki halk tepkisinin 1 Ocak’ta bu program kapsamında benzine zam yapılması, otomobil, telefon, internet ve otel rezervasyonlarındaki vergilerinin artırılması ile sokağa yansımaya başladığı belirtiliyor.

HAMMAMİ: PROTESTOLARA DEVAM EDECEĞİZ

Tunus Halk Cephesi Ulusal Sözcüsü Hamma Hammami bir açıklama yaparak, “Bugün muhalefet partileri olarak hareketi koordine etmek üzere toplandık. Sokakta kalacağız ve bu haksız mali uygulamalar geri çekilene kadar protestolara devam edeceğiz” dedi.

Hammami, hükümetin kemer sıkma politikalarıyla toplumun en yoksul kesimlerini hedefe aldığını belirtti.

Tunus Başbakanı Yusuf Cahid ise “İnsanlar olağanüstü bir durumda olduğumuzu ve ülkenin zorluklar yaşadığını anlamalı. 2018 yılı Tunuslular için daha az zorlu bir yıl olacak” sözleriyle savunma yaptı. Öte yandan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Helifa Cibani, eylemlerde 44 kişinin “bıçak taşımak, hükümet binalarına saldırmak” gibi gerekçelerle gözaltına alındığını söyledi.

Tunus’ta hükümete karşı öfke bir süredir birikiyordu. Son olarak hükümetin, Bin Ali diktatörlüğü döneminde yolsuzluğa karıştıkları için cezalandırılan patronlar ve devlet yetkilileri için af getiren yasası, 2017’nin son aylarında özellikle gençlerin katıldığı büyük halk eylemlerine neden olmuştu.

Kaynak: Evrensel