İran parlamentosu ulusal güvenlik komitesi başkan yardımcısı Muhammed İsmail Kuvsari, yaptığı açıklamada, "İran petrolünün satışıyla ilgili herhangi bir engellemeyle karşılaşmaları durumunda, Hürmüz Boğazı'nın kesinlikle kapatılacağını" söyledi.
Kuvsari, Hürmüz Boğazı'nın kapatılması durumunda ABD ve müttefiklerinin, boğazı yeniden açmaya muktedir olamayacaklarını savunarak, ABD'yi herhangi bir "askeri maceraya" kalkışmaması konusunda uyardı.
Yine İranlı milletvekili Heşmetullah Falahatpişeh, yarı resmi Mehr ajansına yaptığı açıklamada, İran'ın, petrol ambargosuna misilleme olarak Hürmüz'ü kapatma hakkı bulunduğunu ifade ederek, Hürmüz'ün kapatılma olasılığının gittikçe arttığını söyledi.

'SAF PROPAGANDA MANEVRASI'
Yarı resmi Fars ajansına göre, bir diğer İranlı milletvekili Ali Adyani de, AB'nin yeni yaptırımlar girişimini küçümseyerek, girişimi "saf propaganda manevrası" sözleriyle değerlendirdi.
Eski istihbarat bakanı Ali Falahyan da, İran'ın tüm ham petrol ihracatını durdurması, "böylece petrol fiyatlarının artması ve Avrupalıların yaptırımlarının çökmesi" önerisinde bulundu.

AB’DEN PETROL AMBARGOSU
Avrupa Birliği İran'a, nükler programıyla ilgili uzlaşmazlığı sebebiyle ağır ve kademeli olarak petrol ambargosu uygulama kararı almıştı. Ambargonun 1 Temmuz 2012 itibariyle yürürlüğe girmesi kararlaştırılmış, bunun nedeninin ise İran’dan petrol satın alan AB üye ülkelerine farklı kaynaklardan ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için zaman tanımak amacıyla geciktirildiği belirtilmişti.
Avrupa Birliği, üye ülkelere Tahran'la petrol sektöründe yeni anlaşma yapma yasağını ise hemen uygulanacağını belirtmişti.