Valday Tartışma Kulübü'nün konferansında konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Afrin sorununun 'en iyi şekilde Suriye hükümeti aracılığıyla çözüleceğini' söyledi.

Zarif, 'Türkiye'nin bölgedeki ABD tasarıları kaynaklı kaygılarını anlaşılır bulduklarını ancak başkalarının topraklarını istila ederek sorunun çözülemeyeceğini' ifade etti.

Moskova'da Valday Tartışma Kulübünün Ortadoğu konulu konferansında gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Zarif "Hayır, Suriye'de askeri üssümüz yok" dedi.

Dün Münih'teki Güvenlik Konferansı'nda konuşan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran'ın Suriye'deki Tartus limanına 'bağlanmaya çalıştığını' öne sürmüş ve İsrail'in 'bu terör üslerinin' yaratılmasını engellemek için gerekenleri yapacağını söylemişti.

Suriye'de askerlerinin bulunmadığını birçok kez yineleyen İran, Suriye hükümetine bağlı güçlere yardım etmeleri için ülkeye askeri danışmanlarını gönderdiğini belirtiyor.

‘SURİYE'DE ABD ÖNCÜLÜĞÜNDE YENİ BİR İŞGAL VE MÜDAHALE DALGASI GÖRÜYORUZ'

Konferanstaki konuşmasında "Maalesef ABD öncülüğünde takıntılı şekilde hareket edilerek Suriye'de yeni bir işgal ve müdahale dalgası olduğunu görüyoruz. ABD'nin 7 Şubat'ta Suriye güçlerine yönelik saldırısına bakarsak bazı çıkarları görüyoruz, toprak ele geçirmek için ileri görüşlü olmayan bir jeo-ekonomik çıkar" diye konuştu.

"Afrin sorunu en iyi şekilde elimizdeki meşru kaynaklar aracılığıyla, Suriye hükümeti aracılığıyla çözülebilir" ifadelerini kullanan İran Dışişleri Bakanı, ABD'nin bölgede 'vekillerini' kullanmasının tehlikeli olduğunu savundu.

Zarif,"Komşumuz Türkiye'nin bölgedeki ABD tasarıları nedeniyle olan kaygısının anlaşılır olduğuna inanıyoruz. Ancak bu kaygıyı gidermek böyle olmaz. Diğerlerinin topraklarını istila etmek sorunları çözmez" dedi.

Kaynak: Sputnik