IRNA haber ajansı, Mecid Cemali Faşi'nin, geçen yıl nükleer fizikçi Mesud Ali Muhammedi'yi öldürdüğünü itiraf ettiğini öne sürdü.

Tahran Üniversitesi uzmanlarından Muhammedi, 12 Haziran 2010'da evi yakınlarında bir motorsiklete yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldü. İddia makamı, Faşi'yi bombayı yerleştirmekle ve İsrail istihbarat servisi Mossad'dan para almakla suçlamıştı.

İsrail, bu tür iddialar konusunda herhangi bir yorum yapmıyor. İran ise İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'ni nükleer programına hasar vermeye çalışmakla suçluyor.

İsrail ve ABD'ye göre İran'ın nükleer programı silah üretmeyi amacını taşıyor.Tahran ise bu iddiaları reddediyor.

Nükleer uzmanlara saldırılar

IRNA, mahkeme kaynaklarına atfen, Faşi'nin, ''Allah'a karşı savaştığı'', ''dünyada yolsuzluğa bulaştığı'' gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Savcılar, Faşi'nin kendisini eğiten Mossad'dan 120 bin dolar aldığını da iddia etti.

Kararı temyize götürmek için 20 günü bulunan Faşi'nin ifadesinde Mossad'ın kendisine beş kişinin daha öldürülmesi talimatı verdiğini, ancak kendisinin bu emri yerine getirmediğini söylediği öne sürüldü.

Son aylarda bazı İranlı nükleer bilimciler bombalı saldırılara uğramışlardı.

Daryuş Rizai, geçen yıl Temmuz ayında evinin yakınlarında uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.

Şehid Beheşti Üniversitesi'nden nükleer mühendis Mecid Şehriyari ise Kasım ayındaki bir saldırıda hayatını kaybetmiş, Feridun Abbasi de aynı gün saldırıda yaralanmıştı.

Saldırılarda motorsikletlerin kullanıldığı, motorsiklet sürücülerin araçlara yaklaşarak mıknatıslı patlayıcılar yerleştirdikleri öne sürülüyor. (BBC Türkçe)