İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, hayatını kaybeden Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez'in "halkına hizmet ettiği, insani ve devrimci değerleri koruduğu için bir şehit" olduğunu söyledi. İran medyası, ülkede ulusal yas günü ilan edildiğini duyurdu.

İran Cumhurbaşkanlığı sitesi (president.ir) üzerinde yayınlanan başsağlığı mesajında, Chavez'in hastalığının "şüpheli" olduğu belirtildi. Ahmedinecad, Chavez'in gerçekte "halkına hizmet ettiği, insani ve devrimci değerleri koruduğu için bir şehit" olduğunu ifade etti.

İran basınına da açıklamada bulunan Ahmedinecad, Chavez için Cuma günü yapılacak cenaze törenine katılabileceğini söyledi. İran Devlet Televizyonu, bu Çarşamba gününün hükümet tarafından ulusal yas günü ilan edildiğini duyurdu.

Venezüella, İran'ın Latin Amerika'daki temel ittifakı durumunda. Her iki ülke son yıllarda ekonomik ve siyasi ilişkilerini geliştirdiler.  Ahmedinecad, Chavez'i 7 Ekim 2012'de seçim zaferi ardından selamlamıştı. Chavez de iktidara geldiği 1999'dan bu yana İran'a 13 kez ziyarette bulunurken, Ahmedinecad ise 2005'ten beri 6 kez Venezüella'yı ziyaret etti.