İran Yüksek Mahkemesi, Kürt siyasi tutuklular Mihemed Ebdullahi ve Mistefa Selimi'nin idam cezalarını onayladı. Her iki tutuklu her an idam riski altında bulunuyor.

Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) bölgedeki insan hakları kaynaklarının verdiği bilgilere dayandırdığı haberine göre; Mahabad nüfusuna kayıtlı 35 yaşındaki Mihemed Ebdullahi ve Seqiz nüfusuna kayıtlı Mistefa Selimi hakkında verilen idam cezaları Yüksek Mahkeme tarafından onaylandı.

24 Nisan 2010'ta tutuklanan ve üç yıl sonra 19 Nisan 2013'te Mahabad Devrim Mahkemesi tarafından muhalif bir Kürt partisine yardım ettiği gerekçesiyle "Allaha düşmanlık"la suçlanarak idam cezasına çarptırıldı. Yüksek Mahkeme'nin de idam cezasını yine Nisan ayında onaylaması dikkat çekti.

Mistefa Selimi ise 6 Nisan 2003 tarihinde Loristan eyaletindeki Nehawend kentinde tutuklanarak,  Iran Kürdistan Demokrat Partisi ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle "Allaha düşmanlık" yapmakla suçlandı. Selimi geçtiğimiz 8 Nisan'dan bu yana hakkındaki idam cezasını ve cezaevi koşullarını protesto için açlık grevi yürütüyor. Selimi'nin bugün tek kişilik bir hücreye konulduğu bildirildi.

30'U AŞKIN KÜRT SİYASİ TUTUKLU ÖLÜM KORİDORLARINDA

İran'da 2007 yılından bu yana en az 13 Kürt siyasi tutuklu idam edildi. Hasan Hikmet Demir 2007 yılında ilk edam edilen PJAK militanı olurken, 4 Kasım 2013'de idam edilen Şerko Maarfi sonuncusu oldu.

ANF'nin hesaplarına göre ise halen en az 31 Kürt siyasi tutuklu ölüm koridorlarında bekliyor..