İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'dan oluşan P5+1 grubunun yürüttüğü nükleer müzakerelerin sonucunda imzalanması beklenen nihai anlaşma için belirlenen son güne girildi. Müzakerelerin son gününde Viyana'ya giden İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de yalnızca 'adil' bir anlaşmayı kabul edeceklerini söyledi.

İran'ın Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi'yle birlikte Viyana'ya inen Zarif havaalanında gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Müzakereler çok hassas bir evrede. Salihi'nin burada oluşu da çok yardımcı olacak. Kesinlikle ilerleme kaydediyoruz'' dedi.

Öte yandan Zarif, İran'ın sadece 'adil' ve 'dengeli' bir anlaşmayı kabul edeceğinin altını çizip, ülkesinin haklarının görmezden gelindiği bir anlaşmayı da kabul etmeyeceklerini söyledi.

'KRİTİK NOKTALARDA ANLAŞMAZLIKLAR SÜRÜYOR'

İran'la yürütülen müzakerelerde, Tahran'ın nükleer programını sınırlandırması karşılığında bu ülkeye uygulanan yaptırımların hafifletilmesini öngören bir çözüm üzerinde duruluyor. Ancak İran'ın hangi nükleer tesislerinin denetçilere açılıp hangilerinin açılmayacağı gibi bazı kritik noktalarda anlaşmazlıkların sürdüğü belirtiliyor.

'KRİTİK EŞİK AŞILDI'

Öte yandan AFP'ye konuşan ancak adı belirtilmeyen ABD'li bir yetkili, İran'ın uluslararası denetçilere açılacak nükleer tesisleriyle ilgili bir uzlaşıya varıldığını öne sürdü. Yetkili, ''Oluşturulan sisteme göre İran yalnızca şüphe duyulan nükleer santrallerine giriş izni verecek. İran'ın her askeri tesislerine girilmeyecek'' dedi.

'MÜZAKERELER BİRKAÇ GÜN SARKABİLİR'

Bununla birlikte AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de daha önce yaptığı bir açıklamada, müzakerelerin 'birkaç gün' uzayabileceğini söylemişti.

'ZARİF, VİYANA'DA LAVROV'LA GÖRÜŞECEK'

Bu arada nükleer müzakerelerin son günü için Viyana'ya gidecek olan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da Zarif'le ikili bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

Kaynak: sputniknews.com