Son dönemlerde ABD ile yakın temas halinde olan İran, Sürpriz bir kararla uranyum üretimini durdurduğunu açıkladı.

İran, stoklarında yeterince yakıt bulunduğu gerekçesiyle, yüzde 20 saflık derecesindeki uranyum üretimini geçici olarak durdurdu. 

"ŞU AN HİÇ ÜRETİM YAPMIYORUZ" 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan parlamento dış ilişkiler komitesi sözcüsü milletvekili Hüseyin Nakavi, "Şu an hiç üretim yapmıyoruz çünkü şu an yüzde 20'lik uranyum üretimine ihtiyacımız yok. Tesisimizde şu an gerekli yakıt bulunuyor ve üretim yapmamıza gerek yok" dedi. Nakavi'nin bahsettiği tesis, Tahran'da bulunan ve tıbbi izotoplar üreten reaktör. 

"TAHRAN'IN KENDİ KARARIDIR" 

Batı'nın üretimin durdurulması taleplerine de değinen Nakavi, "Yüzde 5'in üzerinde üretim yapıp yapmamak Tahran'ın kendi kararıdır. Ancak üretimin askıya alınması ya da durdurulması gibi bir tartışma an itibarıyla anlamsız çünkü hiç üretim yapılmıyor" ifadelerini kullandı. 

SİLAH MI ENERJİ Mİ? 

İran'ın nükleer zenginleştirme programı Batılı ülkelerle yaşadığı gerginliğin temelindeki mesele. Büyük devletler Tahran'ı nükleer enerji kisvesi altında nükleer silah geliştirmekle suçluyor. 

Uranyumun yüzde 20 saflık seviyesinde zenginleştirilmesi, silah olarak kullanılabilecek malzeme üretimine bir adım kalması olarak değerlendiriliyor. 

Tahran hükümetinden Nakavi'nin açıklamasıyla ilgili bir yorum gelmedi. Aynı şekilde Tahran'la Batı arasındaki müzakereleri yürüten ekip de sessizliğini korudu. 

İran'ın nükleer faaliyetlerini yürüten Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri ise Nakavi'nin sözleri hakkında bilgi sahibi olduklarını ancak bu gelişmeyle ilgili yorum yapamayacaklarını belirtti. (haberler.com)