İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Washington Post'ta yayımlanan makalesinde, Tahran yönetiminin Suriye'deki iç savaşta arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Ruhani, makalesinde, hükümetinin, Suriye'de rejim ile muhalifler arasındaki diyaloğu başlatmaya hazır olduğunu kaydetti.

Ruhani ayrıca, Suriye'nin 'yürekleri dağlayan bir şiddetin ve kınadıkları bir kimyasal silah saldırısının meydana geldiği bir sahneye' dönüştüğüne yer verdi.

İran Cumhurbaşkanı, ister Suriye ister Bahreyn'de olsun, yapıcı ulusal bir diyaloğun sağlanabilmesi için bir arada olunması gerektiği mesajını verdi. Ruhani, bölgedeki insanların kendi kaderlerini tayin edebilecekleri bir ortam oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Suriye'de diplomasi yollarına başvurulması gerektiğine vurgu yaparken, karşılıklı saygının temel alındığı bir diyalog sağlanması gerektiğini ve Soğuk Savaş dönemi anlayışının kimseye yarar sağlamayacağını kaydetti.

Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil ise The Guardian'a yaptığı açıklamada, düzenlenecek bir uluslararası barış konferansında ateşkes sağlanmasını talep edeceklerini kaydetti.

Ancak İran'ın arabuluculuk teklifine Suriye muhalefetinin de Washington yönetiminin de şüpheyle yaklaşması bekleniyor. Zira Tahran yönetimi, Esad'ın müttefiki olarak kabul ediliyor. ABD, İran'a Suriye'deki rejime muhaliflere karşı kullanılmak üzere silah, asker ve para temin ettiği suçlamasında bulunuyor.

Gelecek hafta New York'ta, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin de katılımının beklendiği Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı düzenlenecek. Uluslararası toplumun, haziran ayında seçilen Ruhani'den büyük beklentilerini bulunuyor. Ruhani kısa süre önce ülkesinin nükleer programına ilişkin, eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın aksine daha ılımlı açıklamarda bulunmuştu.

©Deutsche Welle Türkçe