İran’da 14 Haziran günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Batı medyasının “ılımlı” olarak tanımladığı Hasan Rohani, yüzde 52 oyla önde gidiyor.

İran İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili Devlet Televizyonu’nda yaptığı açıklamada oy bürolarının yüzde 18’inden çıkan sonuçlara göre Rohani’nin seçimlerin ilk turunda yüzde 52 oyla önde olduğunu bildirdi.

Sayılan 5,2 milyon geçerli oydan 2,7 milyonunu reformcular ve ılımlıların desteklediği Rohani alırken, “muhafazakar” olarak sınıflandırılan Muhammed Bager ise sadece 903 bin (yüzde 17) oy aldı.

Dini lideri Ali Hamaney’in temsilcisi nükleer müzakereci Said Celili 679 bin oy (yüzde 13) ile üçüncü sırada gelirken, Devrim Muhafızları eski komutanı Muhsen Rezayi 563 bin (yüzde 10) oy alabildi.

Diğer iki aday olan Ali Ekber Velayeti ile Muhammed Garazi yarışma dışı kaldı. Bakanlığa göre 5,37 milyon oy kullanıldı. Seçimlere katılım oranı henüz açıklanmadı.

‘SONUÇLAR GEÇ AÇIKLANIYOR’A YANIT

İran İçişleri Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, sandıkların büyük kısmının açıldığını ve nihai sonucun mümkün olan en kısa zamanda açıklanacağını söyledi.

Neccar, bazı yabancı basın kuruluşlarının sonuçların geç açıklandığı yönündeki haberleri hakkında, “Bizim için sayımın dikkatli ve şeffaf bir biçimde yapılması hızdan daha önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Sandıkların büyük bir kısmının açıldığını yineleyen Neccar, “Ancak şu aşamada gerekli yasal işlemlerin yapılıp sonucun açıklanabilmesi için sandık görevlilerinin ve diğer yetkililerin imzalarını beklemek durumundayız” dedi.