İnsan Hakları Örgütü ARTICLE 19, "İran: Ön Cephede İfade Özgürlüğü" başlıklı açıklamasında, bugün İran’ın başkenti Tahran daki eylemler sürerken basının ve internetin sansürlendiğini yazdı.

Başkent Tahran’ın Azadi Meydanına açılan Asr Caddesinde yoğunlaşan Yeşil Hareketin gösterisine güvenlik güçleri coplu ve biber gazlı müdahalede bulundu... Yeşil Hareketin gösterisini dağıtmak için Tahran da 10 bin polis görevlendirildi... Görgü tanıklarına göre polis ile reformist Yeşil Hareketçiler arasındaki arbedede 3 gösterici yaralandı...

İran’da gösterilere izin verilmemesine ve güvenlik güçlerinin yoğun önlemler almasına rağmen Tahran başta olmak üzere İran’ın büyük şehirlerinde gösteriler düzenlendi.

PAİNTBALL MERMİSİ DE KULLANILDI

İran'ın başkenti Tahran'da muhaliflerin başlattığı yürüyüşü dağıtmak için güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gazın yanısıra Paintball mermisi de kullandığı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise gösteri düzenleyen muhaliflere açık destek verdi.

Görgü tanıkları, Azadi Meydanı yakınında küçük gruplar halinde toplanan göstericileri dağıtmak için, bir takım ve strateji sporu olan Paintball (boya topu) mermisi kullandığını belirtti.

Yetkililer tarafından yasaklanan gösterilerin başlangıçta sakin geçtiği, ancak bazı göstericilerin yönetim aleyhine "diktatöre ölüm" şeklinde sloganlar attıkları ve çöp bidonlarını ateşe verdikleri açıklandı.

Muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi'nin internet sitesi Kaleme'deki haberde, görgü tanıklarına dayanılarak, Tahran'ın bazı bölgelerinde güvenlik güçlerinin onlarca protestocuyu gözaltına aldıkları belirtildi.

Ülkenin üçüncü büyük kenti İsfahan'da da, polisle göstericiler arasında çatışma çıktığı, onlarca kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor. Şiraz kentinde de gösteri yapıldığı bildiriliyor.

Görgü tanıkları, daha önce yaptıkları açıklamalarda, Azadi ve İnkilab caddelerinde toplanan yüzlerce göstericinin Azadi Meydanı'na doğru ilerlediğini, ancak polis ve güvenlik güçlerinin göstericilerin yollarını kestiğini bildirmişti.

KERRUBİ VE MUSAVİ EV HAPSİNDE

İran'da muhalif lider Kerrubi de eylem için izin istediği gerekçesiyle ev hapsine alındı. Kerrubi'nin internet sitesi sahamnews.org'da, güvenlik güçlerinin muhalif liderin Tahran'daki evinin girişinde konuşlandırıldığı, yakınlarıyla  görüşmesinin engellendiği ifade ediliyor.

Polisin ayrıca, bugün yapılmak istenen gösteriyi engellemek için bir diğer muhalif lider Mir Hüseyin Musavi'nin telefonlarını kestiği ve evini ablukaya aldığı bildirildi.

Musavi'nin internet sitesi "kaleme.com"un bildirdiğine göre, Musavi ve eşi Zehra Rahnavard'ın tüm sabit ve cep telefonları kesildi, ayrıca sabahtan beri evi polis araçlarıyla abluka altına alındı.

"Kaleme.com' sitesinde, "Cadde polis aracı dolu, trafik durdu" denildi.

Öte yandan Musavi'nin internet sitesi, Musavi ve karısı Zehra'nın Tahran'daki yürüyüşe katılamadığını bildirdi.

Site, Musavi ve eşinin protestoya katılabilmek için hala evlerinden çıkmaya çalıştıklarını, ancak güvenlik güçlerince engellendiklerini duyurdu.

ABD'DEN AÇIK AÇIK DESTEK

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran'ın başkenti Tahran'da gösteri düzenleyen muhaliflere açık destek verdi.

Clinton yaptığı açıklamada, İranlıların da, Mısır'da talep edilenlerle aynı özgürlükleri hakettiklerini belirterek, Başkan Barack Obama yönetiminin, Tahran'da "caddelerde gösteri düzenleyenlerin isteklerini oldukça açıkça ve doğrudan desteklediğini" belirtti.

Hillary Clinton, İran yönetiminin Mısır'daki protestocuları desteklerken kendi ülkesinde baskı yaptığını ileri sürdü.

"İRAN'DA KARIŞIKLIK ÇIKARILMAK İSTENİYOR"

İran yönetimi ise, muhaliflerin Tunus ve Mısır ile dayanışma için düzenlemeyi planladığı gösteriye izin vermezken, Batılı istihbarat servislerinin İran'da karışıklık çıkarmak istediğini savundu.

Fars ajansının haberine göre, gönüllü güç Besic'in komutanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Negdi, Batılı istihbarat servislerinin, kendisini Tahran'da ateşe verecek birisini aradığını, bu eylemle Tunus ve Mısır'daki olayların kopyasını çıkarmak istediklerini söyledi.

Batılıların bu tür eylemlerle "başarılı olacaklarını sandıklarını" kaydeden Nakdi, muhalefeti "Şeytan'ın partisi" olarak adlandırmak gerektiğini söyledi.

Tümgeneral Nekdi, "Besicler ciddiyetini kanıtladı... ve hayatlarını vermeye hazır" diye konuştu.

Muhalif liderler Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi, Tunus ve Mısır'daki ayaklanmalara destek amacıyla için Tahran'da gösteri düzenleme izni istemişti. İçişleri Bakanlığı ise muhalefetin herhangi bir gösterisini "yasa dışı" olduğu gerekçesiyle yasaklamıştı.

BAHREYN'DE TANSİYON YÜKSEK

Diken üstündeki bir diğer ülke de Bahreyn. Bahreyn'de muhalefetin çağrısıyla yapılması planlanan hükümet karşıtı gösterilerden önce polisle bazı protestocular arasında çatışma çıktı.

Görgü tanıkları, polisin, ülkenin güneybatısında, Şiilerin çoğunlukta olduğu Nevidrat köyündeki göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiler kullandığını belirtti.

Tanıklar, polisin müdahalesinde yaralananlar olduğunu söyledi.

Bahreyn'de muhalefet grupları, bugün için büyük gösteri çağrısında bulunmuştu. Bahreyn'de çoğunluktaki Şiiler iktidardaki Sünni ailesini kendilerine yönelik olarak sistematik ayrımcılık yapmakla suçluyor.

Bu arada "Öfke Günü" protestoları için göstericilerin öğleden sonratoplanmasının beklendiği başkent Manama üzerinde helikopterlerin tur attığı kaydedildi.

Gerginliği gidermeye çalışan Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa El Halife, her aileye 2650 dolar vereceğini açıklamış, hükümet, geçen yılki güvenlik operasyonlarında tutuklanan reşit olmayan kişileri serbest bırakabileceğinin işaretini vermişti.

CNNTÜRK-Haberrüzgarı