İran devrim muhafızları ordusu komutanı General Yahya Rahim Safavi, ABD ve İsrail’in nükleer tesislerini bombalaması halinde isim vermeden Türkiye’yi de vurma tehdidinde bulundu.

 

İran, Batılı ülkelerle sürdürülen nükleer müzakerelerin başarısız olması halinde ABD veya İsrail’den bu ülkeye yönelik bir askeri müdahaleye anında karşılık vereceklerini belirterek Türkiye’yi vurma tehdidinde bulundu. İran’ın en güçlü kurumu olan Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Tümgeneral Yahya Rahim Safavi, “Eğer ABD veya İsrail tarafından tamamen barışçıl olan nükleer tesislerimiz vurulursa buna orantılı şekilde karşılık veririz. Amerika’daki siyasetçiler ve ordu komutanları, bu ülkenin bölgedeki bütün üslerinin İran füzelerinin menzilinde olduğunu çok iyi biliyorlar. Öyle bir durumda çok korunmasız kalacaklarını da biliyorlar” dedi. Fars haber ajansına konuşan Safavi, isim vermeden Türkiye’deki İncirlik Üssü ve Kürecik’teki füze kalkanı radarını hedef alacaklarını belirterek, “ABD’nin bölgede 20 üssü bulunuyor. Bu üslerde 100 bin Amerikan askeri bulunuyor. Hepsi İran tehdidiyle karşı karşıya. Ayrıca Basra Körfezi, Kızıldeniz ve Umman’daki 60 Amerikan gemisi de menzilimiz içinde” diye konuştu.

 

TÜRKİYE STRATEJİK RAKİP

Aynı zamanda İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in de askeri konulardaki danışmanı olan Safavi, Suriye konusunda da Türkiye’ye de ağır eleştiriler getirerek iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulabileceği uyarısında bulundu. Suriye konusunda Türkiye başta olmak üzere Suudi Arabistan, Katar gibi bölge ülkelerinin ABD ve Siyonistlerin çıkarlarına göre hareket ettiğini belirten İranlı general, Türkiye’yi İran’ın “Stratejik rakibi” olarak niteledikten sonra şöyle konuştu: “Türkiye ile ilişkilerimiz halen iyi. Biz İran olarak ABD ve Siyonistlerin bu ilişkiyi bozmayacağını umuyoruz.”