Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin müdahaleci politikasının sürmesi halinde füze programının hızlandırılacağını açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin ülkesinin füze programına karşı Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan'a hitaben yazılı bir talimat yayımladı.

İran savunma sisteminin iç güvenliğe hizmet ettiğini vurgulayan Ruhani, bunun başka ülkeler açısından bir sorun oluşturmadığını söyledi.

'MEŞRU HAKKIMIZ'

Ruhani, "Savunma potansiyelimizi artırmak meşru hakkımızdır. Batı ile nükleer program konusunda yapılan müzakerelerde de bu hakkın tartışmaya açık olmadığını sürekli ifade ettik" diye konuştu.

Deutsche Welle’nin haberine göre İran Cumhurbaşkanı, ülkesi tarafından geliştirilen füzelerin nükleer savaş başlığı taşıma kapasitesi olmadığına da dikkat çekti.

Hasan Ruhani, "ABD'nin hasmane ve müdahaleci politikasının sürmesi halinde füze programımız hızlandırılacak" ifadelerini kullandı.

YENİ YAPTIRIM İDDİASININ AYRINTILARI

ABD'nin İran'a karşı yeni yaptırımlar planladığı iddiası Wall Street Journal gazetesinde yer almıştı.

Haberde,  şahıs ve şirketlere karşı uygulanması planlanan yaptırımların gerekçesinin İran'ın füze programı ile bağlantıları olduğu ileri sürüldü.

İddiaya göre, merkezi Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan ve balistik füzelerin geliştirilmesi için gerekli olan malzemeleri temin ettiği düşünülen bir şirket ile füze programında görevli beş İranlı kamu görevlisi yaptırım listesinde yer alıyor.

ABD'ye göre, ekim ve kasım aylarında iki uzun menzilli füze denemesi yapan İran, balistik füze geliştirmesini yasaklayan bir BM kararına aykırı hareket etti.

NÜKLEER ANLAŞMA ENDİŞESİ

Yeni yaptırımların, Batılı ülkeler ile İran arasında uzun yıllar süren müzakerelerin ardından varılan nükleer anlaşmayı tehlikeye atmasından endişe ediliyor. Viyana Anlaşması, İran'ın nükleer programının kapsamını daraltması karşılığımda, ABD, AB ve BM'nin İran'a uyguladıkları ekonomik ambargoyu kademeli olarak kaldırmasını öngörüyor.