İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, ABD'yi Suriye'de yapacağı olası müdahale konusunda açıklamalarda bulundu.

İran, 'sonuçlarına katlanmakla' uyararak, "ABD'nin Suriye'deki maceracı ve akılsız davranışları, ateşle oynamaya benzer" diye konuştu.

Konuya ilişkin bir tepki de İran Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, "Bu gibi asılsız iddiaların ortaya konulması son derece tartışmalı ve şüpheli" diye tepkide bulundu.

Washington yönetimini Suriye'de yapacağı tek taraflı her türlü askeri eylem konusunda 'uyardığını' söyleyen İranlı sözcü, uluslararası toplumu ABD'ye karşı tepki koymaya çağırdı.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sözcüsü Stephan Dujarric, Amerika'nın Suriye hükumetinin kimyasal silah yapmaya hazırlandığı iddialarıyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu.

Dujarric, “Henüz meydana gelmemiş bir olay için değerlendirme yapmak istemiyoruz. Biz usulüne uygun olarak şunu vurguluyoruz, her türlü kimyasal silah kullanımı şiddetle kınanmaktadır ve uluslararası kanunlar kapsamında araştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Amerika Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, salı günü yayımladığı bildiride, “Amerika, Suriye Ordusunun binlerce günahsız sivilin ölümüne neden olacak yeni bir kimyasal saldırıya hazırlanıyor olabileceğini düşünmektedir” demişti.

Suriye hükümeti Amerika'nın kimyasal silah iddialarını yalanladı.

Suriye Uzlaşma Bakanı Ali Haydar, “Şam hiçbir şekilde hiç kimseye karşı hatta teröristlere karşı bile kimyasal silah kullanmadı ve kullanmayacaktır” dedi.