İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 7.3 büyüklüğündeki deprem sonrası yüzlerce insanın hayatını kaybettiği Kirmanşah vilayetinde incelemelerde bulundu.

Ruhani,"Devlet denetiminde yapılan konutlar yerle bir olmuş hâlbuki onun yanında halkın kendisi tarafından yapılan bina sağlam kalmış" dedi.

Depremin en çok hasara neden olduğu Serpol Zehap ilçesinde dar gelirliler için yapılan toplu konut projelerindeki yardım çalışmalarını yakından izlemek isteyen Ruhani, protestolar nedeniyle alana giremedi.

Ruhani, burada yaptığı konuşmada eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad hükümeti döneminde başlatılan sosyal konut projesini eleştirdi.

Ruhani,"Devlet denetiminde yapılan konutlar yerle bir olmuş hâlbuki onun yanında halkın kendisi tarafından yapılan bina sağlam kalmış. Demek ki bu projelerde bazı sorunlar var" diye konuştu.

'Mesken-i Mehr' olarak adlandırılan İran'daki sosyal toplu konut projeleri Ahmedinejad döneminde dar gelirlilere yardım amacıyla başlatılmıştı.

Ruhani evsiz kalanlara da hükümetin acilen yardım yapacağı sözünü verdi. Ruhani "Acı çekenleri temin etmek isterim ki hükümet bu sorunu en hızlı şekilde ortadan kaldırmak için harekete geçti" dedi.

Ruhani bu konudaki tüm yardımların 1979'daki İslam Devrimi'nin ardından kurulan 'Konut Vakfı' adlı kuruluş tarafından yapılacağını da belirtti.

İran Resmi haber ajansı IRNA, İran-Irak sınırı yakınında 2 gün önce yaşanan deprem nedeniyle İran'da hayatını kaybedenlerin sayısının da 530'a yükseldiğini duyurdu.

Depremde 7460 kişinin ise yaralandığı açıklanırken, hayatını kaybedenlerin çoğu 85.000 nüfuslu Serpol Zehap ilçesinden.

Irak Kızılayı da Irak'ta 9 kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlerce kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

On binlerce İranlı ise depremin ve 100'den fazla artçı şokun ardından 2. kez geceyi sokakta geçirdi.

ÖLÜ SAYISI AÇIKLANANDAN ÇOK DAHA FAZLA OLABİLİR

Ancak ölü sayısının açıklanan rakamlardan daha fazla olabileceği de öne sürülüyor.

Yarı resmi haber ajansı ISNA'ya konuşan Kirmanşah Adli Tıp yetkilisi Muhammed Ali Monşizade ulaşılmazı zor köylerde ailelerin hayatını kaybeden 150'ye varan kişiyi gömdüğünü söyledi

İran Kızılayı da köylerde enkaz altından daha fazla kişinin cansız bedenlerinin çıkartılabileceğini belirtti. Ancak örgüt daha büyük kasabalardaki kurtarma operasyonlarının yakında sona ereceğini de açıkladı.

'KERPİÇTEN YAPILAN ESKİ EVLER TAMAMEN YIKILMIŞ'

Yetkililerin deprem bölgesine yardımları ulaştırmakta zorlandığı ifade ediliyor. İran Devrim Muhafızları Komutanı General Muhammed Ali Caferi de acil olarak çadır, su ve gıdaya ihtiyaçları olduklarını söyledi.

Deprem bölgesini ziyaretinde devlet televizyonuna konuşan Caferi "Yeni binalar dayanmış ancak kerpiçten yapılan eski evler tamamen yıkılmış" dedi.

BÖLGEYE 30 KIZILAY EKİBİ GÖNDERİLDİ

İranlı yetkililer 22.000 çadırlık bir kamp kurduklarını ve şu ana kadar 52.000 battaniye ile tonlarca gıda ve su yardımının dağıtıldığını açıkladı.

Resmi haber ajansı IRNA deprem bölgesine 30 Kızılay ekibinin gönderildiğini duyurdu.

İran'da 1990'da yaşanan 7.4 büyüklüğündeki depremde 40.000 kişi ölmüş, 300.000 kişi yaralanmış ve yaklaşık yarım milyon insan evsiz kalmıştı.

2003'te ise tarihi Bam kenti 31.000 kişinin hayatını kaybettiği 6.6 büyüklüğündeki deprem sonucu yok olmuştu.

(Kaynak: Sputnik)