Irak’ta halk parlamento ve yerel seçimler için sandık başına gitti. Ülkenin bir çok yerinde bombalı saldırı haberleri geldi. Sabah Kerkük, Tuzhurmatu, Dibis, Zap başta olmak üzere ülke genelinde en az 20 bombalı saldırı gerçekleşti. Kerkük’te dokuz patlama oldu, Musul’da ise altı intihar saldırısı son anda önlendi.

Musul kenti emniyet kaynakları altı intihar bombacısının etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Emniyet kaynaklarına göre, eylemciler güvenlik güçlerinin farklı bölgelerde son anda müdahalesi sonucu üzerlerindeki bombaları patlatmadan ele geçirildi. Eylemcilerden dördünün çıkan çatışmalarda öldüğü, ikisinin ise yaralı olduğu açıklandı. Emniyet yetkilileri olaylarda her hangi bir sivilin zarar görmediğini, oy verme işleminin güvenli bir şekilde devam ettiğinin altını çizdi.

BAĞDAT’TA OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Bağdat’ta da seçimler nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Kente giden tüm anayollar güvenlik güçleri tarafından kapatıldı. Kente başka bölgelerden gelerek giriş yapmak isteyen araçlara izin verilmedi. Araçlar sahipleri ile birlikte kent dışında anayollara yakın bölgelerde oluşturulan geçici park alanlarında bekletildi. Bağdat’ın uluslararası havaalanı da güvenlik gerekçesi ile uçuşlara kapatıldı.

Ülkede özel araçların trafiğe çıkması ikinci bir emre kadar yasaklandı. Kararın bombalı araçlarla düzenlenen saldırılar nedeniyle alındığı duyuruldu. Seçimleri takip etmek için dünyanın dört bir yanından gelen basın mensupları kendilerine verilen özel logoları araçlarına yapıştırarak trafiğe çıkabiliyor.

Halk mahallelerde oluşturulan özel duraklardan güvenlik güçlerinin denetimindeki otobüslerle oy kullanacakları merkezlere taşındı. Otobüslere binerken güvenlik güçleri detektörler eşliğinde seçmenleri sıkı bir aramadan geçirildi.

OY KULLANIM ORANI DÜŞÜK

Sandık başında bulunan görevlilere göre patlamalar nedeniyle halk sandık başına gitmekten çekindi. Oy verme işleminin beklenen seviyede olmadığı belirtildi. 
Basra ve çevresinde salı gecesi uygulamaya konan sokağa çıkma yasağı da kaldırıldı. Halkın sandık başına gitmesi için güvenlik görevlileri mahalleleri sürekli gezerek halka çağrı yaptı. Irak’ta halk ABD işgalinden sonra ilk kez sandık başına gitti. 21 milyon 400 bin seçmen bulunan ülkede, 36 koalisyon ve 71 siyasi grubun oluşturduğu 107 listeden 9 bin aday, 328 sandalye için yarışıyor. (Evrensel)