Irak Parlamentosu’ndaki Kürdistani Fraksiyonlar İttifakı üyesi Muayed Teyib yaptığı açıklamada parlamentonun bugünkü oturumda resmi dil yasa tasarısının kabul edildiğini belirterek, bugünden itibaren Kürtçe’nin Irak’ın ikinci resmi dili olarak resmen kabul edildiğini ifade etti.

Irak Anayasası Kürtçenin resmi dil olduğunu zaten beyan etmişti.  Bu yasayla Kürtçe ülkenin ikinci resmi dili olarak kullanıma da sokulmuş olacak.

Komite üyesi Muayed Teyib parlamentonun bugünkü oturumunda onayladığı yasaya göre, Irak’ta bulunan bütün resmi kurum ve kuruluşların diyalog ve yazışmalarını Arapça ve Kürtçe dillerinde yapacaklarını söyledi.

Yasa tasarısına göre Irak’ın tüm resmi kurumlarında Kürtçe’nin kullanılacağını ifade eden Teyib, Kürt vatandaşların Kürtçe ve Arapça dillerini bilmelerinden dolayı bu yasanın 10 bin Kürt vatandaşına yeni iş imkanı sağlayacağına dikkat çekti. (ANF)

Kürt parlamenter Bekir Heme Sidîq, Irak hükümetinin sözkonusu yasayı 90 gün sonra yürürlüğe sokacağını açıkladı.

Rûdaw televizyonuna verdiği demeçte Kürt parlamenter Bekir Heme Sidîq, 90 gün sonra yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber devletin tüm resmi evrakları ve yazışmalarının yanı sıra paraların, pulların, pasaport ve kimliklerin, ayrıca Parlamento ve Bakanlar Kurululu oturumlarının da Arapça ve Kürtçe iki dilli olacağını açıkladı.

Sidîq, Irak Anayasası’nın 4. maddesinde resmi dillerin kullanılacağı alanların açıkça belirlendiğini de hatırlattı.

Irak Anayasası’nın 4. maddesi şu cümleyle başlıyor: “Arapça ve Kürdçe, devleti resmi iki dilidir ve diğer tüm Iraklıların da çocuklarına Türkmence, Süryanice ve Ermenice gibi anadillerini öğretmeye hakkı vardır.”