Irak, işgalin dokuzuncu yıldönümünde, seri bombalı saldırılarla sarsıldı. Çeşitli kentlerde düzenlenen saldırılarda en az 38 kişi öldü, 180'i aşkın kişi yaralandı.

 

Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan ABD öncülüğündeki işgalin dokuzuncu yıldönümüydü bugün. İşgal sonrası 1 milyondan fazla ölü, 1 milyondan fazla da göçmen oluştu.

 

Sabah saatlerinden başlayarak art arda gelen saldırılarda en az 38 kişi yaşamını yitirdi, 180 kişi yaralandı.

 

En büyük iki saldırının meydana geldiği Kerbela'da 13 kişi öldü, 48 kişi yaralandı. Kerkük'te ise dokuz ölü, 42 yaralı var. Başkent Bağdat'ta bir otomobile yerleştirilen bombanın patlaması sonucu iki kişi ölürken, Hilla'da meydana gelen patlama bir can aldı.

 

27-29 Mart tarihlerinde düzenlenecek Arap Birliği toplantısı öncesinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı başkent Bağdat'ta Dışişleri Bakanlığı binası yakınında da bir patlama meydana geldi. Bakanlık binasının karşısındaki park yerinde bir otomobilin içine yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu 6 kişi yaralandı.

 

Şiilerin iktidarda olduğu Irak, Arap Birliği içinde Suriye'ye ambargo uygulamayı reddeden az sayıda devletten biri.

 

Gözlemciler, saldırıların Şii hükümeti uluslararası düzeyde zayıflatmayı amaçlıyor olabileceğini de söylüyor. Daha önce benzer saldırılar El Kaide bağlantılı örgütler tarafından gerçekleştirilmişti.

 

ŞİİLER SOKAKLARDA

Bu arada radikal Şii lider Mukteda el Sadr'ın on binlerce taraftarı da Basra kentinde yoksulluk ve baskıyı protesto için gösteri düzenledi. “Ezilen Iraklılar'a destek günü” adı altında düzenlenen gösteride yolsuzluklar protesto edildi ve Başbakan Nuri El Maliki, halkın yaşam koşullarını iyileştirmek için bir şey yapmamakla suçlandı.

 

Ülkede şiddetin doruğa ulaştığı 2006-2007 yıllarından sonra güvenlik durumu iyileşmesine rağmen saldırılar sürüyor. Resmî verilere göre bu yılın başından bu yana 320'yi aşkın kişi ve sadece şubat ayında 150 Iraklı yaşamını yitirdi. 2003 yılında Irak'a giren ABD öncülüğündeki koalisyon birlikleri ülkeden kademeli olarak çekilirken, aralık ayından bu yana Şiiler ve Sünniler arasında keskinleşen görüş ayrılıkları nedeniyle ülkede siyasî kriz ortamı hakim.